„Среброто на траките“ показаха в изложба по повод Международния ден на музеите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

0457890В Международния ден на музеите Регионалният исторически музей в Стара Загора бе домакин на официалното откриване на изложбата „Среброто на траките“. Тя гостува от Националния археологически институт с музей при БАН и включва част най-представителните експонати от богатите му фондове.

„Пожелавам на всички ви здраве, енергия и мотивация, за да откривате, съхранявате и показвате богатото културно-историческо наследство на нашия град. Вдъхновявайте все повече млади хора, нека имат повод за гордост, че са част от една богата на дух и живот земя“ – обърна се към присъстващите ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя поздрави екипите на музейните институти под липите, отбелязващи своя професионален празник. От думите й стана ясно, че експозицията, разкриваща предмети от бита на елитните членове на тракийското общество, е била дългоочаквано събитие за Стара Загора.

Сред гостите на откриването бяха още старозагорският обществен посредник Иванка Сотирова и началникът на отдел „Култура“ на Община Стара Загора Диана Атанасова, представители на културни институции, общественици.

Петър Калчев, директор на РИМ – Стара Загора, също поздрави колегите си по повод празника на музеите и даде думата на доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ-БАН. Той представи акцентите в изложбата, включваща над 100 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в ежедневието, като подчерта, че това са високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство – съдове, накити и украси за конска амуниция, изработени от сребро.

След откриването на изложбата зам.-кметът Милена Желева връчи свидетелства на дарителите на музея за изминалата година.

Екипът на Регионален исторически музей – Стара Загора изказа своята благодарност към всички ценители на изкуството и историята, които обогатяват фондовете на музея и подпомагат неговата дейност по опазване на безценното наследство във времето.

Старозагорците и гостите на града имат възможност да видят отблизо „Среброто на траките“ до края на месец септември.

04701 (2)062789
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн