Изложба „Среброто на траките“ ще представи Регионален исторически музей – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

plakat-srebroto-na-trakiteВ Международния ден на музеите – 18 май 2023 г., четвъртък, от 17.30 ч. в Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде открита изложба „Среброто на траките“. Тя е организирана от екип на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Изложбата представя част от най-представителните експонати от богатите фондове на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Тя включва над 100 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в бита на тракийското общество и в частност на неговия елит.

В настоящата изложба се представят част от високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство – съдове, накити и украси за конска амуниция, които са изработени от сребро. На широката публика ще бъдат представени някои от най-важните находки, станали известни преди повече от век, например гробните дарове от богатото тракийско погребение при с. Ресилово, Дупнишко, съкровището от с. Радювене, Ловешко, част от инвентара на погребение в зидана гробница в надгробна могила при с. Брезово, Пловдивско и др., и превърнали се в един от основните поводи за бурното развитие на научните изследвания на тракийската древност и за трайния интерес към нея както от научните среди, така и от страна на широката общественост.

След откриването на изложбата ще бъдат връчени свидетелства на дарителите на РИМ – Стара Загора за 2022 г.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн