Петнадесетото изложение за земеделие БАТА АГРО беше открито в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

В изложението участват 209 фирми на площ от 35 700 кв. м

IMG_1275BATA-AGROНа Летище Стара Загора днес беше открито 15-ото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2023, което се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Форумът за иновации, технологии и срещи на бизнеса се провежда от 15 до 19 май включително. В него участват 209 фирми от агро сектора върху повече от 35 700 кв. м. изложбена площ.

В официалното откриване взеха участие Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието, Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, както и представители от държавната и местна администрация. Събитието започна с тържествен водосвет, а домакините разведоха официалните гости из изложбените площи.

„Гордеем се с това, че през годините БАТА АГРО се наложи като най-мащабния форум за земеделие, технологии и иновации в България! Изложението стана професионална бизнес платформа – място за срещи на земеделските производители с представителите на бизнеса за обмяна на опит и идеи за аграрния сектор. Щастливи сме, че отново отворихме врати с широк кръг от изложители и им благодарим за доверието“, каза Даниел Минев, председател на Управителния съвет на Българска асоциация на търговците на агротехника.

Тази година освен традиционното участие на български фирми и производители от Европа, в изложението се представят и фирми от Китай, Индия и Аржентина. Посетителите на БАТА АГРО ще видят официалните вносители на земеделска техника, които представляват едни най-големите световноизвестни технологични брандове. Наред с тях са и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, резервни части, инструменти и други, както и браншовете, с които земеделието взаимодейства – консултантки услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други. Важна част от изложението са и фирмите, които предлагат семена, торове и препарати. За тях са отгледани опитни полета с посеви, обособени в индивидуална зона в близост до входа на изложението.

Отличителното предимство на агрофорума да се провежда на открито отново дава възможност за демонстрации. Земеделските производители могат да видят операциите на машините в реални, полеви условия, както и да направят тест драйв.

В рамките на БАТА АГРО и тази година има фермерски пазар, който е организиран съвместно с Кооперация „Хранкооп“. На него гостите и посетителите на изложението ще могат да закупят директно от производителите сезонни плодове и зеленчуци, продукти от краве, козе, биволско и овче мляко, ядкови млека и сирена, хляб с квас, мед и пчелни продукти, цветя и разсади на билки и подправки, сокове, сиропи и конфитюри, печива и кафе, занаятчийски изделия, вино и други.

Всички земеделски производители и представители на бизнеса са добре дошли. Посещението е безплатно, като е необходимо да се направи регистрация – предварително на уебсайта на БАТА АГРО или на място в дните на изложението. Работното време е от 09:00 до 18:00 часа, като само в последния ден, 19 май, е до 14:00 часа.

*  *  *

BATA-AGRO-2IMG_1357С празничен водосвет започна официалното откриване на 15-тото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО в Стара Загора.

„Добре дошли на 15-тото издание на БАТА АГРО. Гордеем се, че то се наложи в годините като най-мащабния форум за земеделие, технологии и иновации. БАТА АГРО е професионална бизнес платформа, място за срещи и обмяна на опит. В рамките на седмицата, посетителите могат да видят на едно място всичко ново в нашия сектор през последната година. Откриваме с 209 изложители, които представят услуги и продукти за земеделие. Това е с близо 30% повече от миналата година. Фермерите могат да се възползват и от услугите на свързани с бранша фирми за строителна техника, автомобилни компании, финансови и консултантски услуги и други“, каза при официалното откриване на изложението Даниел Минев – председател на  Управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника.

От думите му стана ясно още, че за втора поредна година, по време на форума има разположен и фермерски пазар, даващ възможност за директно закупуване от производители на сезонни плодове и зеленчуци, продукти от краве, козе, биволско и овче мляко, ядкови млека и сирена, хляб с квас, мед и пчелни продукти, цветя и разсади на билки и подправки, сокове, сиропи и конфитюри, печива и кафе, занаятчийски изделия, вино и други. Даниел Минев благодари за доброто партньорство през годините на Община Стара Загора, Българска консолидационна компания, както и на спонсорите.

„Стара Загора за поредна година е домакин на специализиран форум от такъв клас.  В центъра на България всички, които се интересуват от иновациите в сектора, имат възможност да се запознаят с нововъведенията лично. Да бъде ползотворно изложението, а земеделската година да е успешна!“, приветства организатори, участници и гости кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„Днешният ден е изпълнен с вълнение, не само съм тук като представител на Министерство на земеделието, но и защото аз съм част от този сектор“, сподели от сцената зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той отбеляза, че изминалата година е белязана от инфлация и проблеми, които се отразяват негативно на бранша и създават притеснения за почти всички земеделски производители. Джиков допълни, че е необходимо стабилизиране и подсигуряване работата на сектора и българските земеделци. „Министерство на земеделието има свой щанд по време на изложението, където всеки може да намери необходима и полезна информация“, посочи още зам.-министърът.

Сред гостите на церемонията за откриване на традиционното мащабно събитие бяха още Радостин Танев, зам.-кмет на общината, Иван Чолаков – областен управител на Стара Загора, Лукреция Вани – президент на Аржентино-Българската търговска камара, Борислава Пенева – член на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания, Илия Проданов – председател  на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите, Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциация на земеделските производители, Кристина Цветанска – председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми и други.

Организатор на едно от най-мащабните профилирани събития в страната е Българската асоциация на търговците на агротехника, организация обединяваща фирми, оторизирани световни производители и дистрибутори на самоходна и прикачна техника.

От 15 до 19 май, на Летище Стара Загора, на  повече от 34 000 кв.м. нетна изложбена площ изложението ще представи над 200 фирми. Агрофорумът се провежда на открито и дава възможност за демонстрации. Земеделските производители ще могат да видят операциите на машините в реални, полеви условия, както и да направят тест драйв.

* * *
За Специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО
Петнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника, ще представи 200 фирми на 35 570 кв.м. нетна изложбена площ. Форумът ще се проведе от 15 до 19 май 2023 година на Летище Стара Загора.

БАТА АГРО е най-големият форум на открито в България за представяне на земеделска техника, продукти и услуги за земеделието. Изложението се провежда от 2010 г., като през годините то спечели доверието на хилядите земеделски производители с добра организация, разнообразие на представените експонати и лоялни търговци. За този период изложбените площи нараснаха повече от два пъти, като при последното, четиринадесето издание на изложението участваха 163 фирми върху 35 000 кв.м. нетна изложбена площ. Посетителите за петте работни дни бяха близо 15 000 души.
* * *
За Българска асоциация на търговците на агротехника
Асоциацията е създадена през 2005 година и обединява фирми, оторизирани от водещи световни производители на земеделска техника за внос и дистрибуция на самоходна и прикачена агротехника на територията на Република България.

От края на 2022 г. Българска асоциация на търговците на агротехника е партньор в Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ като част от консорциума по проекта AgroDigiRise, одобрен по програма “Цифрова Европа”. Фокус на проекта е прецизното земеделие – щадящо ресурсите устойчиво земеделие, чиято идея е производството на повече с по-малко. В ролята си на “единно гише за услуги”, АгроХъб.БГ помага на агробизнеса да подобри своята конкурентоспособност чрез използването на цифрови технологии. Със своето богато портфолио от услуги сдружението подкрепя цифровата и “зелена” трансформация на земеделието и публичния сектор. Услугите по проекта са безплатни и затварят целия цикъл на подкрепа, нужна за преминаване към едно “умно” земеделие. В следващите три години в рамките на проекта предстои реализацията на редица обучения, които БАТА АГРО ще организира с цел запознаване на земеделските производители и малките и средни предприятия с най-новите технологични решения.

BATA-AGRO-1BATA-AGRO-3
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн