Проф. Добромир Рахнев: „Много се радвам се, че ще организирате ново издание на Математическа дъга”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Световният път на двукратния олимпийски шампион по математика започна с победи в Математическа дъга

Квалификацията е на 3 юни в ПГ по компютърни науки и математически анализи “Проф. Минко Балкански”

*
На 3 юни в Стара Загора ще се проведе квалификационния кръг на 10-то юбилейно издание  „Математическа дъга“, сподели за медията ни Любомир Любенов.

Той припомни, че първите издания са проведени с участие на Светлозар Дойчев, доц. Бонка Василева и Мариана Богданова.

През 2023 г.  фондация „Миню Балкански“ ще проведе юбилейното 10-то издание на турнира.

До 21 май 2023 г.  организаторите приемат на електронен  адрес fmb.competitions@gmail.com се приемат:

* Училищни заявки за провеждане на първия кръг на турнира по училища

* Индивидуални заявки от ученици от 1, 2 и 3 клас, в чиито училища състезанието не се провежда (pа индивидуалните участници от 1, 2 и 3 клас състезанието ще се проведе на 3 юни 2023 г. в ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, гр. Стара Загора, ул. „Стефан Сливков“ № 7).

Училищната заявка е със следната информация – име на училище, населено място, брой участници по класове.

Индивидуалната заявка – имена на участника, клас, училище, населено място.

На  22 май 2023 г. всички подали заявки за участие ще получат задачи за подготовка и разяснения за участието.

ДЕТАЙЛИ

Участници: 1 , 2, 3, 4, 5 и 6 клас

Задачите за всеки клас са 7, колкото са цветовете на дъгата….

Време за работа: Учениците решават в рамките на един учебен час от 45 минути задачите и записват  листа за отговори, и отговорите и кратки решения.

Оценяване: 1 точка за верен отговор, още 1 точка за решение, Общо 14 точки.

Класиране: Състезанието е квалификация за финала, който ще се проведе на 22 септември във фондация „Миню Балкански“. Първите 30 участници от всеки от класовете получават право на участие във финалното състезание.

Финал: класират всички медалисти, които желаят да участват във финала. До финала можем да допуснем и ученици от 8 клас, които на НВО по математика имат повече от 70 точки.

ИСТОРИЯ

Проф. Добромир Рахнев

Проф. Добромир Рахнев

Сред победителите  в „Математическа дъга“ личи името на двукратния олимпийския шампион по математика от олимпиадите в Глазгоу 2002 г. и в Токио 2003 г.,  когато България покори за първи път отборно математическия Олимп.

След двата си златни олимпийски медала Добромир Рахнев завършва Harvard University през 2007 г.,  през 2012 г. докторантура в Columbia University. В момента е професор по психология .

Ето какво споделя днес проф. Добромир Рахнев:

С много голямо удоволствие помня състезанията в Стара Загора и много се радвам, че ще организирате ново издание. Още помня как имаше организирани автобуси от Пловдив и как тези състезания представляваха истински празници на математиката. И до ден днешен пазя грамотите от тези състезания.

След 20 години състезанието възкръсва, за да се проведе  10-тото му издание.

Състезанието ще е в същия формат от 7 задачи и ще се проведе на 3 юни  2023 г. в Стара Загора.

Ето и част от историята на състезанието:

Първо издание   се провежда на 7 май 1994 г., гр. Стара Загора. Участват 154 ученици от 3 и 4 клас от Пловдив, Стара Загора, Плевен,  Кърджали, Чирпан, Казанлък, Раднево,с. Горно Сахране и с. Тенево.

Организатор е  в. „Математическа поща“ и със съдействието на гл. ас. Бонка Василева, Мариана Богданова, Светлозар Дойчев.

От страниците на вестник „Математическа поща“ си припомняме и победителите в първото издание:

3. клас: Кремена Филипова  и  Николай Бабаджанов от Стара Загора, Добромир Рахнев от Пловдив, Даниел Делев от Чирпан и старозагорците Павел Павлов, Диляна Иванова, Светлин Калайджиев, Евгени Петров, Иван Росенов  и Надежда Недкова.

4. клас: Миладора Руменова от  Пловдив, Петя Спасова от Казанлък, Димитър Вълкарев от Кърджали и старозагорците  Мирослав Милев и Михаил Маринов

Победителите във второ издание  – 7 май 1995 г.

2. клас – Антоанета Краева от Пловдив; Адриан Ивайлов, от Пловдив, Стела Енчева от Ямбол, Константин Стоянов от Бургас и старозагорците Силвия Златкова,  Валерия Митева и Теодора Василева

3. клас – Пламен Динев от Стара Загора, Димитър Варушев и Маргарита Малашева от Пловдив,  Щилян Джиновски,  Георги Чанков и Стоян Желязков – и тримата от Ямбол, Станимир Михайлов от Елхово и Васил Тонев от Крумовград.

4. клас – Красимир Крумов от Стара Загора,  Силвия Димитрова, Златин Нешков и Ивайло Андреев – и тримата от София, Милана Бозукова, Добромир Рахнев – и двамата от Пловдив, Стоян Иванов от Чирпан  и старозагорците Георги Георгиев, Павел Павлов, Тодор Николаев.

Победителите в трето  издание - 12 май 1996 г.

2. клас – Свилен Мирчев от Ямбол, Гергана Бенева от Стара Загора и Гергана Георгиева от Казанлък

3. клас –Димитър Пейчинов от Пловдив, Антоанета Краева от Пловдив, Марин Георгиев от Любимец, Маргарита Соколова от Пазарджик и Надежда Тренова от Копривщица

4. клас – Боно Нончев от Пловдив, Илиян Маслинков и Пламен Михайлов  от Пловдив, Щилян Джиновски от Ямбол и Христо Атанасов от Русе.

5. клас – Стефан Добрев от Казанлък и Леда Захариева от Пловдив,  Стоянка Мъглова, Борис Мичев, Добромир Рахнев, Боян Керкелов и Десислава Лесова – всичките от  Пловдив.

6. клас – Герман Ганчев, Таня Петрова и Димитър Благоев  – всичките от  Пловдив

Четвърто  издание - 11 май 1997 г.; Пето издание - 9 май 1998 г.;…, Девето издание - 2002 г.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн