Мащабна програма за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците стартира Община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_0922IMG_0940Мащабна програма за подобряване на дигиталната грамотност сред учениците стартира в Стара Загора. За целта днес официално бе сключен двустранен договор между Община Стара Загора и Училищна Телерик Академия. Подписаха го кметът Живко Тодоров и изпълнителният директор на Училищна Телерик Академия Петър Шарков. По време на срещата присъстваха и ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова и началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова.

Осем старозагорски училища ще се обучават по програми, предоставени от Училищна Телерик Академия, която подготвя ученици от 3 до 12 клас за професиите на дигиталното бъдеще. Своите умения и познания ще усъвършенстват децата от ПГКНМА “Проф.Минко Балкански”, СУ “Иван Вазов”, ППМГ “Гео Милев”, ГПЧЕ “Ромен Ролан”, СУ “Железник”, СУ “Васил Левски”, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и II ОУ „П. Р. Славейков“.

„Правим всичко възможно децата на Стара Загора да имат отворени възможности за личностно и професионално развитие. Днес правим поредна крачка в тази посока“, посочи кметът на общината Живко Тодоров. Той припомни, че в града вече има национална гимназия, която е с насоченост именно към високотехнологичните науки – ПГКНМА “Проф.Минко Балкански”. Кметът допълни, че Тракийският университет също отговаря на потребностите на младежите, които имат афинитет към компютърните технологии, създавайки специалности с такава насоченост. „Благодарение на Училищна Телерик Академия съм убеден, че ще насърчим още повече хора към ИТ сектора, защото той в момента е най-развиващият се и предлагащ висока квалификация, добавена стойност и добро заплащане“, каза още Живко Тодоров. Той подчерта още, че поетапно се работи за включването на всички желаещи училища в безплатните обучения.

„Благодаря за примера, който давате. В днешно време функционалната и дигиталната грамотност са еднакво важни. Щастлив съм, че заедно намерихме възможност да стигнем до повече ученици в Стара Загора. Вашият град има всички необходими предимства, за да бъде атрактивен за младите хора, а те са тези, носещи най-силна енергия и създаващи нови неща“, сподели Петър Шарков.

Осемте старозагорски училища ще получат достъп до лицензирани програми, както и пълна свобода да ги прилагат по най-подходящия начин, съобразно интересите на учениците. Програмите, които предстоят да бъдат интегрирани през новата учебна година са „Киберсигурност“ и „Уеб дизайн“.

„Вярвам, че предоставяйки тази възможност на децата, ги стимулираме да бъдат любопитни и да надграждат себе си. Това е начин да бъдат не само консуматори на дигитално съдържание, но и създатели, придобивайки познания в сферата“, каза по време на срещата и ресорният зам.-кмет на общината Надежда Чакърова. От думите ѝ стана ясно, че освен обучителните програми в училище, през 2023-2024 учебна година ще продължат и четирите безплатни школи по програмиране и дигитални науки, които са достъпни за ученици от цялата община. Обученията се финансират изцяло от Община Стара Загора.

Училищна Телерик Академия е лидер в разработването и провеждането на обучителни програми в сферата на дигиталните технологии.

Повече за Училищна Телерик Академия ще откриете тук: https://www.telerikacademy.com/school
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн