14 нови български филма ще представи десетото издание на „Златната липа“ 2023

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Фи 1.618

Фи 1.618

Шест документални, два анимационни и пет игрални филма от България ще покаже в извънконкурсната си програма кинофестивалът „Златната липа“, който започва в Стара Загора на 27 май и ще продължи пет дни. Заедно с филма на Иван Павлов „Пролетно равноденствие“ (2022), който ще се бори за награда в конкурсната програма, българските ленти стават общо 14.

„Този факт още веднъж показва ангажираността на „Златната липа“ към българското кино и стремежа то да бъде акцент във всяко едно от изданията на фестивала“, посочва неговият основател Магдалена Ралчева.

„Пролетно равноденствие“ съчетава по прекрасен начин три хумористични истории, чийто послевкус обаче нагарча. Това е филм за малките хора, които трябва да открият приемлив начин да понесат с достойнство своите тревоги, несправедливото отношение и лични драми.

В извънконкурсната програма ще имаме възможността да гледаме нашумелия филм на аниматора Теодор Ушев „Фи 1.618“, с който режисьорът бунтар наскоро спечели „Златна палма“ от кинофестивала в Бевърли Хилс (да не се бърка с Кан), както и награда от Московския фестивал, която той отказа в знак на протест срещу войната на Русия в Украйна. Филмът на аниматора предлага майсторска визия и изящни детайли, следвайки логиката на числото на хармонията 1.618, известно още като „златното сечение“. В лентата ще видим Деян Донков, Мартина Апостолова, Китодар Тодоров и други обичани български актьори. Теодор Ушев има две номинации за „Оскар“ с анимационните си филми „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ по произведения на Георги Господинов.

В програмата ще видим и съвсем пресния филм на Мариан Вълев „Чалга“ (2023), която преминава при голям интерес в киносалоните на страната. Известен е фактът, че филмът е сниман с телефон. Това допринася атмосферата на неговата история да бъде усетена още по-добре.

„Шекспир като улично куче“ (2022) на режисьора, актьор, а в случая и сценарист Валери Йорданов също влиза в програмата на „Златната липа“ още топъл-топъл от киносалоните. Авторът на „Кецове“ (2009) отново обръща поглед към вълненията на младите хора. Главният герой има два големи таланта, които проявява на театралната сцена и на боксовия ринг. Той трябва да избере кой от тях е подходящият, за да спаси живота на близък човек.

Следващите два игрални български филма в извънконкурсната програма са ориентирани към детската и младежка аудитория. Дебютният филм на театралния режисьор Петринел Гочев се казва „Български кораб потъва в бурно море“ (2022) и разказва за безгрижните приключения на група деца, които прекарват лятната си ваканция в живописно черноморско селце.

„Случаят Тесла“ (2022) на Симеон Хадживасилев е занимателна история за ученици, които заминават за скаутски лагер. Там децата се сблъскват с първите трепети на любовта, със съперничеството и с куп интересни фантасмагории, които могат да се родят само в непредсказуемите тийнейджърски глави.

Детската аудитория на „Златната липа“ ще има удоволствието да гледа и пълнометражната анимация „Меко казано“ (2022) по приказката на Валери Петров, режисирана от Анри Кулев.

Фестивалът ще представи и изящната пълнометражна анимация за възрастни „Флорентинска нощ“ (2022) на Сотир Гелев и Пенко Гелев. Това е красива история за странните проявления на любовта, вдъхновена от текстове на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал.

Стигаме до документалното кино от български автори. „Златната липа“ тази година ще ни предложи интересен букет от документални ленти, посветени на няколко вдъхновяващи личности – актьорът Григор Вачков, писателят Николай Хайтов, духовният водач Ваклуш Толев и световният и олимпийски шампион по борба и страстен колекционер на произведения на изкуството – Боян Радев.

„Ваклуш“ (2022) на Николай Василев е сниман продължение на почти четвърт век – от 1998 до 2022 година и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на духовния водач и Учител – Ваклуш Толев. Посветен е на 100 години от неговото рождение.

„Гладиатор“ (2022) също е режисиран от Николай Василев и разказва изпълнената с премеждия, борба и победи на волята и мисълта на една от големите съвременни български личности – Боян Радев.

Режисьорът Юрий Дачев също ще представи два документални филма, създадени през миналата година. „Лазар и Григор“ (2022) е посветен на големия български актьор Григор Вачков. Очаква се на представянето на филма да присъства както авторът на лентата, така и дъщерята на Григор Вачков – Мартина Вачкова.

Документалният филм „Хорото вътре в мен“ (2022) e портрет на един от най-обичаните български писатели – Николай Хайтов. Филмът дълбае тревожните въпроси за отговорността ни пред паметта за Левски, за приобщаването ни към света и за самочувствието, с което крачим в него.

Без съмнение много приятни емоции ще предизвика документалната лента на Костадин Бонев „Оловният войник“ (2023) в който звучат любими стихове и песни, променили мисленето на цели поколения българи. Във филма ще чуем откъси от най-запомнящите се български рок хитове с участието на музиканти като Иван Лечев, Йордан Караджов, Стенли, Митко Кърнев, Кирил Маричков и много други.

„Превал“ (2022) e документален филм на режисьора Михаил Мелтев, който разказва за достойните хора от Северозападна България, които не се огъват нито от политически и социални несгоди,нито пред природни бедствия. Филм за мистични вярвания и съвремие, за оцеляване и духовност.

Откриването на Десетото издание на МФФ „Златната липа“ ще започне с тържествена церемония в 17,30 часа на 27 май пред западния вход на Държавна опера Стара Загора. Филмите ще се излъчват както в залата на операта, така и в залите на РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“. Входът за всички филми ще бъде напълно безплатен с подкрепата на Община Стара Загора.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн