Общинският съвет разсрочи за 12 месеца задълженията на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_9836IMG_983789 предложения бяха част от дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора. Едночасов дебат предизвика първата точка на сесията – искане за разсрочване на задължения за местни данъци и такси от УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. По време на разискванията по темата кметът на Стара Загора Живко Тодоров уточни, че сумата, която да бъде погасена на вноски, е в размер на малко над 320 хил. лева към момента. Той подчерта, че във времето финансовото състояние на болницата се е подобрило и е важно да бъдат осигурени средства за ремонтни дейности.

Кметът посочи още, че прехвърлянето на собствеността на сградата на бившето АГ отделение остава приоритет и разговорите в тази посока продължават с Министерство на здравеопазването, както и с ръководството на едно от най-големите лечебни заведения у нас.

С 33 гласа за, 5 против и 9 въздържали се съветниците подкрепиха Община Стара Загора да разсрочи задълженията за лихви за такса за битови отпадъци за срок от 12 месеца на болницата.

Общинският съвет даде с пълно мнозинство съгласие за сключване на споразумение за партньорство във връзка с кандидатстване на Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ по процедура за директно предоставяне на средства за изпълнение на инвестиции по Механизма за възстановяване и устойчивост BG-RRP-1.014 „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“. Целта е осигуряване на модерна и високотехнологична материална база в професионалните гимназии.

Старейшините приеха и отчета за миналата година на Програмата за развитие на читалищната дейност в община Стара Загора.

Кметът Живко Тодоров ще бъде представителят на Общината в Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ – Стара Загора, във връзка с провеждане на извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията, което ще се проведе на 10.05.2023 г. По време на представянето на предложението на ОбС говориха управителят на дружеството инж. Радостин Миланов и главният инженер Николай Калудов. Те представиха пред общинските съветници инвестиционната програма на дружеството за настоящата година. „Въпреки че в момента тече мащабната програма за подмяна на водопровод и канализация – това не означава, че занапред няма да имаме какво да подобряваме, защото при текущия проект не е заложено пълно обновяване. Мотивацията ни е да се ограничат авариите и проблемите с водопреносната мрежа. Заложили сме подмяна на външни водопроводи – в села и квартали. Включена е и подмяна на канализационна мрежа. Инвестиционната ни програма включва още и подобряване на пречиствателната система на Стара Загора. Тя е отворена и се обновява спрямо необходимостта от рехабилитация“, обяви инж. Калудов. По време на дебатите по предложението стана ясно, че дейностите, които в момента изпълнява дружеството, трябва да приключат до есента.

На редовното си заседание през април старейшините приеха с 40 гласа “за” дарение на сградите, намиращи се на бул. „Руски“ №17, от Читалище „Родина-1860“. Прехвърлянето на собствеността се налага заради невъзможност за стопанисване на имота.

Съветниците дадоха съгласие и за апорт на право на собственост върху недвижими имоти – общинска собственост, необходимо за реализиране на втори етап на Индустриална зона „Загоре“ – разширяване на територията й с имоти в района на село Еленино.

IMG_9834IMG_9839
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн