Стара Загора бе домакин на заключителната работна среща по пилотния проект за Европейската гаранция за детето

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_9683IMG_9733Делегация от Уницеф, начело с Кристина де Бройн, представител на Уницеф в България, и Филип Кори, заместник-регионален директор Уницеф Европа и Централна Азия, заедно с представители на Европейската комисия, пристигна на посещение в Стара Загора във връзка със заключителната Фаза III на пилотния проект от подготвителното действие за Европейската гаранция за детето. Заедно със зам.-кмета на Община Стара Загора Надежда Чакърова и заместник-министрите на труда и социалната политика Надя Клисурска и Наталия Ефремова, която е и национален координатор за ЕГД, те посетиха Центъра за ранно детско развитие (ЦРДР) и Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора.

В двата центъра представителите се срещнаха с директорите, които представиха работата на услугите, с родители и техните деца, споделящи своя опит и подкрепата, получена от мобилните екипи. Делегацията бе и на посещение в изнесения офис в кв. „Лозенец”, създаден по Фаза III от пилотния проект.

Заключителната среща с местните партньори по проекта за ЕГД се проведе в хотел „Верея“. На нея присъстваха представители на РДСП, ДСП, ОЗД, РЗИ, РЦПППО, РУО, ЦПЛР, ЦСОП, директори на детски градини, участвали в пилотния проект, на Младежкия общински съвет и млад омбудсман на Млада Загора. Преди официалното откриване на срещата гостите бяха поздравени с български народен танц от децата от ДГ №5 „Мечо Пух“.

„За мен е чест да бъдем домакини на заключителната работна среща по пилотния проект за ЕГД. Поздравявам всички присъстващи от името на кмета Живко Тодоров за отделените време и усилия. Срещите днес в Стара Загора бяха много ползотворни, виждат се усилията и всеотдайността, които са положени от всички ангажирани страни. Личат си и резултатите от това, обратната връзка от родители и деца е изключително удовлетворяваща за нас. Надявам се и тази работна среща да премине още по-удовлетворяващо и стойностните проекти като този да се развиват все по-обширно в града ни“ – приветства в началото на срещата Надежда Чакърова.

IMG_9708Кристина де Бройн, представител на Уницеф в България, сподели впечатленията си от посещението си в Града на липите. „Благодаря на Надежда Чакърова за прекрасното посрещане, което имахме в изключителния град Стара Загора. Наистина успяхме да се убедим в красотата на региона, а тук ни доказахте и красотата на българските традиции с танца на прекрасните деца в носии. За мен е чест да съм тук, заедно с една много мащабна делегация от представители на държави-членки на Европейския съюз. Знам, че Стара Загора се нарежда сред най-древните градове на Европа и за нас е впечатляващо да се докоснем до нея. Днес отбелязваме завършека на етапа от прилагането на подготовката за Европейската гаранция за детето. Искам да благодаря и на всички национални партньори, които заедно с нас участваха в прилагането на този проект, както и помагаха в развитието на социалните услуги. Всичко това демонстрира, че ЕГД ни позволи да постигнем една добра интеграция на услугите, което да е в полза на нашите деца“ – каза Кристина де Бройн.

Зам.-министърът Наталия Ефремова даде подробности за координирането на проекта. „Европейската гаранция за детето е относително нова инициатива, която започна по идея на Европейския парламент и беше прегърната от Европейската комисия и започна нейната реализация. Искам да обобщя какво представлява тази гаранция, това е насочване на европейски ресурси и най-вече на вниманието на всички държави членки към проблемите на децата и особено на най-уязвимите такива. Тези, които нямат достъп до основни права, здравеопазване и като цяло до достъпен и достоен начин на живот. В няколко етапа бяха разработени различни мерки за одобрение и те да бъдат развити. Един от етапите – Фаза III беше реализиран в няколко държави с помощта на Уницеф и за наше щастие една от тях е България. В Министерството на труда и социалната политика работихме изключително усилено и последователно да спечелим възможността един от пилотните проекти да се реализира тук, защото ние в годините развиваме доста последователно политиките за децата и почти сме приключили етапа на затваряне на досегашните институции и разгръщането на алтернативни нови услуги, каквито видяхме днес в Стара Загора и които са напълно безплатни. Предстои да продължим да реализираме това с помощта на европейското финансиране и държавния бюджет, за да бъде възможно да създадем достатъчно условия, да има информация за това и да бъде възможно най-ефективно за нашите деца“ – обобщи Наталия Ефремова.

Срещата продължи с представителите на местните партньори, които споделиха своя опит от изпълнението на пилотния проект.

В България, Хърватия, Гърция и Италия пилотната програма достигна до повече от 30 000 деца и младежи и 16 000 родители от уязвими групи – деца с увреждания, деца от семейства в неравностойно положение, деца в институции и деца бежанци и мигранти. Те получиха достъп до качествени услуги за образование и грижи в ранна детска възраст, приобщаващо образование и училищни дейности, здравеопазване и здравословно хранене, услуги за семейна подкрепа, грижи и закрила. Почти 3000 професионалисти бяха обучени и подкрепени за предоставянето на качествени услуги и интервенции в рамките на Европейската гаранция за детето.
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн