Японската вишна празнуват в Четвърто Основно училище „Кирил Христов“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_9461IMG_9454И тази година IV Основно училище „Кирил Христов“ сътворява Празник на японската вишна. В двора на старозагорското училище, пред официалните входове, са засадени няколко дръвчета от атрактивния вид, познат още като “сакура” и превърнал в традиция празника по време на пролетното цъфтене. Той започна под звуците на българска гайда в изпълнение на възпитаник на училището.

„Трета поредна година полагаме усилия това време на годината да го свързваме и посвещаваме на японската вишна. Тук е най-голямото насаждение в нашия град и е нещото, което краси нашето училище през пролетта. Тази идея възникна спонтанно преди вече 8 години, когато след един телевизионен репортаж взехме решението да потърсим вида дървета и да ги увековечим при нас. Когато споделих идеята си с директора на Държавна опера Стара Загора – Огнян Драганов, той я прегърна и осъществихме по-близка връзка с културата на Япония, благодарение на артистите от Операта, японски граждани, които са днес сред нас“, разказа директорът на училището Господин Балъкчиев.

Зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова приветства ръководството на училището за хубавия празник и настроението, което носи той. „Изключително съм щастлива, че споделяме заедно този пъстър и цветен ден. Този вид дървета създават настроение не само на вас, но и на цялата общественост. Честит да бъде празникът ви, радвайте се на здраве и цъфтежи!“, пожела Надежда Чакърова.

Песни, танци и много настроение поднесоха учениците на „Кирил Христов“ с пъстра програма.

Специалните гости бяха Атсуфуми Уджийе (ударни инструменти) и Кейко Танака (флейта) – музиканти от оркестъра на Държавна опера Стара Загора. Те поздравиха присъстващите, като Атсуфуми Уджийе удиви с прекрасния български, който е научил само за 3 години, а Кейко Танака накара публиката да притихне с изпълнението си на флейта.

Част от празника бяха още Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“, Георги Митев – маркетинг-директор на Държавна опера Стара Загора и общинският съветник Гино Гинов.

IMG_9476IMG_9516IMG_9479IMG_9523
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн