Стара Загора ще е домакин на работна среща по програма на УНИЦЕФ и ЕК за преодоляване на детската бедност и социалното изключване

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

UNI328446УНИЦЕФ и Европейската комисия отбелязват постиженията на 3-годишната пилотна програма, която беше въведена в 7 държави в Европа с цел преодоляване на детската бедност и социалното изключване.

Пилотната програма тестваше практическото приложение на Европейската гаранция за детето (ЕГД), която цели да гарантира равен достъп до ключови услуги за най-уязвимите деца. Инициативата се изпълняваше чрез партньорство между Европейската комисия и Регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. Заключителното събитие ще се проведе в София на 20 април 2023 г., а на 21 април община Стара Загора ще бъде домакин на работна среща.

В България, Хърватия, Гърция и Италия пилотната програма достигна до повече от 30 000 деца и младежи и 16 000 родители от уязвими групи – деца с увреждания, деца от семейства в неравностойно положение, деца в институции и деца бежанци и мигранти. Те получиха достъп до качествени услуги за образование и грижи в ранна детска възраст, приобщаващо образование и училищни дейности, здравеопазване и здравословно хранене, услуги за семейна подкрепа, грижи и закрила. Почти 3000 професионалисти бяха обучени и подкрепени за предоставянето на качествени услуги и интервенции в рамките на Европейската гаранция за детето.

В други 3 държави-членки (Германия, Испания и Литва) фокусът беше върху разработването на анализи на политиките с цел предоставяне на информация и данни, необходими на правителствата за разработването на Национални планове за действие за прилагането на Европейската гаранция за детето.

В България пилотната програма се изпълняваше от УНИЦЕФ в партньорство с Министерството на труда и социалната политика и беше насочена към деца с увреждания и затруднения в развитието, деца от семейства в уязвима ситуация, включително ромски деца от маргинализирани общности.

Пилотните дейности в 10 общини на територията на 3 области – Бургас, Сливен и Стара Загора, обхванаха 16 315 деца и 10 059 родители, които получиха достъп до четири вида услуги: патронажни грижи за бременни жени и семейства с малки деца, ранна детска интервенция, приобщаващо предучилищно образование и услуги за превенция и подкрепа. В работата бяха ангажирани повече от 800 специалисти от секторите здравеопазване, образование, закрила на детето и социална закрила, които получиха подкрепа чрез обучения.

На 21 април в община Стара Загора ще гостува делегация, в която ще участват Наталия Ефремова и Надя Клисурска, служебни заместник-министри на труда и социалната политика; Филип Кори, заместник-регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия; Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България; представители на Европейската комисия, на офисите на УНИЦЕФ, на правителствата и национални координатори за ЕГД от седемте пилотни държави. Гостите ще имат възможност лично да се запознаят с услуги, подкрепени по пилотния проект в община Стара Загора, за две от целевите групи – деца с увреждания и затруднения в развитието и деца, живеещи в семейства в уязвимо положение.

В 12.30 ч. в хотел „Верея“ кметът на Стара Загора г-н Живко Тодоров ще приветства делегацията. В работната среща ще вземат участие представители на община Стара Загора, на РДСП, ДСП, ОЗД, РЗИ, РЦПППО, РУО, ЦПЛР, ЦСОП, директори на детски градини, участвали в пилотния проект, на Младежкия общински съвет и млад омбудсман на Млада Загора.

Срещата ще създаде възможност да бъдат представени политиките на община Стара Загора за ефективна подкрепа на деца и техните семейства и да се споделят впечатления от запознаването с постигнатите резултати за децата с увреждания и в уязвимо положение и техните семейства като част от прилагането на Европейската гаранция за детето в България.

За УНИЦЕФ:

Вече 77 години УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, за да достигне до най-уязвимите деца. В над 190 държави и територии работим за всяко дете, навсякъде, за да създадем по-добър свят за всеки. За повече информация за УНИЦЕФ посетете www.unicef.org.
#

vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн