Задържаха извършител на телефонни измами за около 30 000 лева

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Лазар Христов, директор на ОД на МВР – Стара Загора и Таня Димитрова - районен прокурор

Лазар Христов, директор на ОД на МВР – Стара Загора и Таня Димитрова – районен прокурор

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем И.Г., на 47 г., за това, че в периода от 19.03.2023 г. до 01.04.2023 г. в Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага, е въвел в заблуждение четирима пострадали, на възраст между 73 и 83 г., като с това им причинили имотна вреда в размер на общо около 30 000 лева – престъпление по чл. 209 ал.1 вр.с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 19 и 20.03.2023 г. с пострадалата 83-годишна жена се свързал непознат мъж, който твърдял, че е неин близък и поискал пари, за да получи тя документи. На 20.03.2023 г. при ново позвъняване по телефона й съобщили, че ще стане жертва на телефонни измамници и те ще й поискат определена сума пари. За да не я излъжат, тя трябвало да предаде по-рано парите, които щели да й бъдат възстановени след задържането на измамниците. Така жената на три пъти – пред входа на жилищния си блок. и чрез хвърляне през терасата на дома си, предала на И.Г. сумата от общо 10 740 лева. Той ги взел и оставил на определено място.

На 27.03.2023 г. неустановено лице се свързало със семейство в Стара Загора, мъж на 79 г. и жена на 76 г. Непознатият се представил за техен близък от Германия. Той им казал, че се нуждаел от 4200 лв., за да се снабди с документи за имот. Възрастните хора обещали да му дадат парите, а той им посочил мястото, на което да ги предадат на изпратен от него посредник. Така на улица в Стара Загора жената предала на И.Г. 4200 лева. Два дни по-късно, на 29.03.2023 г., пострадалите получили ново обаждане, като непознат мъж се представил за служител на МВР. Той заявил, че са заловени телефонни измамници и в тях били намерени дадените от жената 4200 лв. За да бъдат задържани, тя трябвало да им предаде още 2000 лв., които жената оставила в контейнер за смет.

На 31.03.2023 г. непознат мъж се обадил по стационарния и мобилния телефон на 73-годишна жена. Той отправил заплахи, че ще убият нея и семейството й. Непосредствено след това позвънил и друг непознат, който я въвел в заблуждение, че е полицай и ще й помогне да хванат престъпниците, които я заплашват. За да съдейства, тя следвало да хвърли през терасата на жилището си първоначално 10 900 лв. и няколко минути по късно още 4500 лв. Те я убедили, че след като приключи акцията по залавянето на престъпниците, парите ще й бъдат върнати.

На 1 април 2023 г., малко след полунощ, полицейски служители извършили претърсване в къща в село в община Стара Загора, обитавана от И.Г. Той е бил установен в момент, в който е броял сумата от 14 500 лв., предадени му от 73-годишната жена. Намерени са и част от парите от предходните измами. Те ще бъдат възстановени на пострадалите.

Обвиняемият И.Г. е неосъждан, но според наблюдаващия прокурор е налице висока степен на обществената опасност на деянието, поради което той е задържан за срок до 72 часа.

Днес, 4 април 2023 г., Районна прокуратура – Стара Загора внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Подробности по случая бяха изнесени на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Стара Загора и ОД на МВР – Стара Загора, в който участваха Таня Димитрова, районен прокурор, и Лазар Христов, директор на ОД на МВР – Стара Загора.

* * *
Бъдете бдителни и не се поддавайте на телефонни измами!

Жертви стават основно възрастните хора – предупредете близките си, обяснете да не дават пари на непознати под никакъв предлог

МВР препоръчва: Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Основните „сценарии”, използвани от измамниците са „съдействие при провеждане на полицейска операция“, съдействие на близък/роднина“.

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.;

Ако имате съмнение, че сте попаднали на измамливо обаждане, затворете телефона, оставете го настрани и потърсете помощ от друг апарат, на ваш съсед, близък или роднина.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или директно в подразделение на полицията.

#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн