Стратегическият план за земеделието ограбва стопаните и ликвидира сектора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_20230324_111041Водачът на листата на ГЕРБ – СДС в Сливенски избирателен район Десислава Танева, която е бивш министър на земеделието, представи в Стара Загора пред земеделски производители, животновъди и представители на браншови структури мерките, които коалицията предлага за излизането от кризата и за подпомагането и развитието на сектора. В срещата със свои позиции участваха още кандидатите за народни представители от ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район Илиана Жекова, доц. Деян Стратев, Анастасия Гидикова, Тихомир Динев. Земеделските стопани имаха възможност да разговарят и с кандидатите Мартин Мартинов, Бояна Танева-Манова, Светозар Ялъмов, Стоян Григоров и Веселин Сираков.

„Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г. е най-големият грабеж за хората, които произвеждат. За периода ще се разпределят над 8 млрд. евро в сектора, но те се раздават много несправедливо. Основният документ за подпомагане на сектора е приет така, че да ощети най-уязвимите производства в отрасъла – животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения“ – заяви Десислава Танева. Тя подчерта пред присъстващите на срещата, че за първи път от 2007 г. секторът е в ликвидна криза, което изкривява цените и предлагането.

„Когато управляваше ГЕРБ търсихме решение на всеки отделен проблем, за да сме в помощ на земеделските производители. Заради безумното харчене при Кирил Петков и Асен Василев средства няма и този модел обрече всички производства“ – добави тя и подчерта, че ГЕРБ – СДС са заложили в Националния план за възстановяване и устойчивост 850 млн. лева за напояване. Тези средства, както и парите за рехабилитация на съоръженията на „Напоителни системи“ са премахнати от правителството на „Промяната“ и техните коалиционни партньори.

Десислава Танева посочи конкретни примери, от които става ясно, че за последните две години е регистрирано най-голямото намаление в производството на зеленчуци, оранжерийно производство, а също и при продукцията от животновъдството.

Бившият министър на земеделието съобщи, че е подготвено удължаване на европейския регламент за безмитен внос на селскостопанска продукция от Украйна с още една година, а позиция от страна на България няма. За целта трябва да се потърсят и другите засегнати източноевропейски страни, които са страни членки на Европейския съюз, за да се убеди Европейската комисия, че при конкретни суровини и продукция се стига до непреодолими проблеми. Българските стопани не могат да реализират своята продукция и това ги обрича на фалити.

Десислава Танева запозна подробно участниците в срещата с мерките на общоевропейско и национално ниво за защита на българските производители, подготвени от ГЕРБ – СДС. „Спешно трябва да се промени Стратегическият план за развитието на земеделието и да се пребюджетира. Ще предприемем действия по-бързо да изравним субсидиите между отделните земеделски стопани в държавите от Европейския съюз. През следващия управленски период ГЕРБ – СДС ще прилага политики, насочени към решаването на ликвидната криза в сектора, нормализиране на пазарната среда и осигуряване на стабилни доходи в средносрочен план“ – посочи още Десислава Танева.

Част от националните мерки в сектора предвиждат механизми за проверки на всички търговски вериги и промяна в законодателството, без да се нарушават общоевропейски регламенти.

Присъстващите в залата споделиха многобройните си проблеми и липсата на ангажираност към сектора от страна на държавата през последните две години.

Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България и д-р Тачо Пашов, председател на Асоциацията на рибопроизводителите призоваха да се гласува за ГЕРБ – СДС, за да се сформира стабилно правителство. „Десислава Танева положи нечовешки усилия Стратегическият план да се промени, но не срещна разбиране. Ако не се направят в него предложените промени от страна на коалицията, ние сме обречени“ – заяви Мария Степанчева.

За ГЕРБ – СДС на изборите на 2 април се гласува с № 2 в бюлетината.

Избори за Народно събрание – 2 април 2023 г. Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн