ГЕРБ алармира: опитват да разпарчетосат “Марица-изток” в частен интерес

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

“Промяната” обслужва спонсорите си чрез проекти за фотоволтаични паркове в „Мини Марица-изток“

GERB-press_20230317Чрез синдикатите в “Марица-изток” до ГЕРБ е достигнал текстът на проект на пътна карта за осъществяване на мерки в комплекса – създаване на индустриален парк, състоящ се от индустриална зона и фотоволтаичен парк, съобщи пред медиите в Стара Загора днес водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Старозагорския избирателен район Красимир Вълчев, заедно с втория в листата Маноил Манев и поставеният под номер 9 Живко Бончев.

“Този документ предизвика тревоги у нас, беше ни изразено тревожно отношение и от страна на синдикатите на предприятията в комплекса” – сподели Красимир Вълчев. По думите му така предложената пътна карта съдържа необходими, задължителни неща, но и няколко тревожни момента. Един от тях е, че се предлага в рамките на 1 месец да се разработи тръжна процедура за отдаване на обособени терени в Мините за срок от 30 години за изграждане на фотоволтаичен парк 1000 мегавата, НО:

* с отчитане на безвъзмездно получаване на терените и на инфраструктурата до тях.

“Предложената пътна карта е пряко свързана с това, как си представяме икономическата и енергийната трансформация на региона, как запазваме икономическата активност, как запазваме “Марица-изток” и Старозагорския регион като един от двата основни енергийни центъра в България след 2038-ма, 2040 г. или по-нататък, когато рано или късно няма да има въгледобив” – отбеляза Красимир Вълчев. – Задължително трябва да се работи за изграждане на индустриални паркове, които да съхранят икономическата активност, част от работните места, и да се изградят фотоволтаични паркове и така наречената “Водородна долина”, която е ключов проект. Междувременно обаче трябва да се положат максимум усилия за предоговаряне на ангажимента по Плана за възстановяване и устойчивост и да се инвестира в междинни технологии, които да удължат живота на комплекса като произвеждащ енергия от въглища – смесени горивни технологии, инвестиции в улавяне и съхранение на въглеродния двуокис и пр.

Водородната долина и фотоволтаичните мощности обаче трябва да се правят от държавата, като засегнатите общини и работещите да бъдат акционери. Иначе, ако ползите отидат в частен интерес, а загубите останат за работещите и региона, няма да има справедлив преход.

“В случая ни притеснява това, че се предлага изграждането на фотоволтаични мощности чрез частни субекти” – каза Красимир Вълчев. – В документа от ГЕРБ разпознават почерка на “Промяната” и духа на аферата “Джемкорп”.

“Ние не знаем кой го е подготвил – дали Министерството на енергетиката или ръководството на Мините. Призоваваме министъра да го спре и да потърси отговорност от ръководството на ММИ, ако те са го подготвили” – заяви Вълчев.

Това, което трябва да се направи, според водача на листата е Общ устройствен план на целия терен на комплекса – да е ясно къде ще се правят Водородната долина, индустриалните зони, да се обособят и рекултивират терените за фотоволтаични централи.

За да се компенсират разходите, може да не се изземат свръхпечалбите на Мините, може да се потърси и заемен ресурс за инвестициите. “Така или иначе, ако е в частен интерес, те ще трябва да го правят с огромен ресурс. Защо частният интерес да може да го привлече, а държавните предприятия да не могат? Това, което според нас ще се случи в ущърб на комплекса е, че частните фотоволтаични централи ще получат безвъзмезден достъп до мрежата. Навсякъде другаде, ако правят такива паркове, ще трябва да инвестират много по-големи средства в инфраструктурата. Според изчисленията, които направихме, за 1000 мегавата допълнително ще трябва да се инвестират около 150 милиона евро. Разделени на броя на работещите 7500 души, това са по 40 хиляди евро обезщетение на работник, което може да се пропусне, ако се прави всичко това в частен интерес” – обобщи Красимир Вълчев.

„Притеснително е, че тези документи не се огласяват и обсъждат публично. Най-добронамерено се обръщаме към служебния министър на енергетиката и искаме ясен отговор на въпроса: Кой е техният инициатор и създател. Ако е министърът, трябва незабавно да спре вземането на стратегически решения – в период, в който няма Народно събрание. Ако не е той – необходимо е да потърси отговорност на съответния автор на проектите на въпросните документи. С всички тези предвидени проекти реално се бламира решението на 48-ото Народно събрание за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му за енергетиката“ – заяви Маноил Манев.

Живко Бончев съобщи, че има проект на меморандум между Министерство на енергетиката, „Български енергиен холдинг“, „Електроенергиен системен оператор“ и „Мини Марица-изток“. „Той има за цел да подпомогне взаимодействието с оглед реализацията на 10 обекта за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници с обща мощност 4000 мегавата върху имоти на „Мини Марица-изток“, които са използвани за въгледобив“ – уточни кандидатът за народен представител.

Платена публикация – парламентарни избори 2 април 2023 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн