Изложба “Жената творец: думи, цветове, метафори” представят в зала “Байер”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Плакат 10+4 (1)Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора кани любителите на съвременните визуални изкуства на откриването на изложба “Жената творец: думи, цветове, метафори”. Куратор на експозицията е Катя Тинева-Гюрковска.

На 17 март от 18.00 ч. в изложбена зала “Байер” десет художнички, които са добре познати на старозагорската публика, показват петдесет произведения – живопис, рисунка, керамика, графични експерименти с изкуствен интелект – всичко това в една изложба. Те се събират специално в Арт група “10+4″ и един куратор по идея на Зорница Иванова, към тях се включват и три млади графични дизайнерки от специалност “Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн”.

В експозицията могат да се видят произведения на Таня Шивачева, Росица Попчева, Гергана Вълкова, Пенка Стоянова, Татяна Полихронова, Галя Колева, Росица Шидерова, Ивелина Иванова, Диана Петрова, Зорница Иванова, а графичният дизайн е дело на Петя Иванова, Джулиана Гутова, Миглена Колева.

Заглавието включва две посоки на концептуално търсене. Едната е опит за очертаване на образ на съвременната жена творец, която днес е активна част от художествения живот на града и страната. Другата представя индивидуалните пластични търсения на авторките, тяхната стилова характеристика и предпочитан художествен подход.

Жената творец днес добре артикулира както с думи, така и с визуален език. Тя показва своите емоции чрез цветове и форми, изследва човешките взаимоотношения и природата, духовните и абстрактни състояния, видимия и невидимия свят. Нейната сила можем да почувстваме в наратива, в усещането за материята и космоса, в декоративното, въображаемото, символичното, пластичното, абстрактното и интелектуалното.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн