Обезопасяват кръстовището преди “Наталия” с легнали полицаи, връщат мигащото зелено в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440846546474252Посещението в Стара Загора на експерта по пътна безопасност Диана Русинова – председател на УС на Европейския център за транспортни политики, донесе две новини за Стара Загора. Заедно със зам.-кмета на Общината Радостин Танев тя посети натовареното кръстовище на бул. “Цар Симеон Велики” с бул. “Крайречен” до източната “Билла” (пред жп-прелеза до “Наталия”), което е и твърде опасно за преминаващите пешеходци поради голямата широчина на четирилентовия път на това място и липсата на достатъчно добра видимост. “Вижда се, че водачите не спазват ограничението от 30 км/ч и карат твърде бързо, което създава предпоставки за пътни инциденти” – констатира Русинова.

По тази причина от северна и южна посока през следващите дни ще бъдат поставени две изкуствени неравности с цел намаляване на скоростта и концентиране на вниманието на водачите към пешеходните пътеки, съобщи Радостин Танев. Гърбиците ще са на около 50 метра преди пътеките.

Стара Загора ще бъде вторият български град, заедно със столицата, в който тръгва едногодишен експеримент с връщане на мигащата зелена светлина на светофарите, е другата новина, съобщена от Диана Русинова. Наблюдението на пилотно кръстовище в София с мигащо зелено е показало, че случаите на преминаване на червено са намалели за месец от 1000 на 200, или пет пъти. Резултатът е обнадеждаващ, затова започва наблюдение и отчитане на резултатите в столицата и в голям град като Стара Загора. Ако и сега се потвърдят отличните резултати, Европейският център за транспортни политики ще ги популяризира на европейско ниво, за да бъдат приложени в целия Европейски съюз. Към момента мигащо зелено има в Австрия, Сърбия и Турция.

Практиката показвала, каза Диана Русинова, че популярните в близкото минало броячи на секундите увеличават тежките ПТП-та на светофар. Защото едните давали газ да хванат изтичащото зелено, а другите изобщо не намалявали, като виждат отдалеч, че времето на червеното изтича. Броячите били несъвместими и с въведените “умни” светофари, които променят времетраенето на червеното и зеленото според трафика. Алгоритъмът превключвал светлините, а секундите на зеленото или червеното продължавали да са валидни, което създавало голямо объркване и предизвиквало катастрофи.

Технически пренастройването на светофарите с мигащо зелено е лесно постижимо технически. През следващите дни то ще бъде въведено първо на кръстовището на БКП-то, както и поетапно първо в западната част на Стара Загора, където пътната инфраструктура не е нарушена във връзка с ВиК проекта. На всички входове на града ще бъдат поставени информационни табели, информиращи водачите, че светофарите в града работят с мигашо зелено, допълни зам.-кметът Радостин Танев.

*  *  *
В Стара Загора ще изследват ползите от „мигащо зелено“ на светлинно регулираните кръстовища

IMG_6515Стара Загора е първата община в България, която ще е част от едногодишен експеримент на Европейския център за транспортни политики за наблюдение от функционалните предимства на „зелената мигаща светлина“ на светофарните уредби по кръстовищата.  Това обяви днес ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев, който заедно с Диана Русинова – председател на УС на Европейски център за транспортни политики, проведе работна среща с представители на различни институции, които имат отношение по темата. „Резултатите, които получихме при едномесечното ни наблюдение в София, са категорични – при наличието на „мигащо зелено“ нарушителите, преминаващи на червен светофар, намалят с 800 броя за 15 дни“, посочи Русинова. „Направено бе и проучване за скоростта, което показа, че при мигащата зелена светлина – тя също спада драстично“, допълни тя. От думите ѝ стана ясно още, че след обследването на ползите от този вид сигнализация, ще се премине към предложение за законодателни промени в тази посока. Целта е превенция на пътния травматизъм, подобряване на трафика, както и на въздуха.

„Поетапно ще въведем светлинната сигнализация, за да има време хората да свикнат. Започваме тази събота – 11 март, с първото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Димчо Стаев“. Продължаваме там, където в момента Вик не работят по мащабния си проект за подмяна на мрежата си. Подобният експеримент, проведен в столицата за 30 дни – само в едната посока на движение, отчита облекчаване на трафика, както и намаляване на вредните емисии от автомобилите, към това се стремим и тук“, даде подробности ресорният зам.-кмет на Стара Загора Радостин Танев. Той допълни, че на всички входове на града ще бъдат поставени табели, информиращи водачите, че светофарите в града работят с „мигаща зелена светлина“.

По време на посещението на Диана Русинова и двама от експертите на ЕЦТП бе извършена съвместната инспекция на един от участъците в града, създаващ предпоставка за конфликтни ситуации между пешеходци и шофьори – кръстовището на булевардите „Цар Симеон Велики“ и „Крайречен“. „Вижда се, че водачите не спазват ограничението от 30 км/ч и карат твърде бързо, което създава предпоставки за пътни инциденти“, констатира Русинова. Тя посочи, че дори при изпълнени изцяло нормативни уредби, отново е възможна появата на пътни инциденти, затова се вземат под внимание допълнителни мерки за превенция.

IMG_6423„Проверките, които правим тук, а и сигналите, които получаваме за конкретното кръстовище, са за висока скорост, а има голям брой пешеходци и трябва да мислим за безопасността им. Преди пешеходните пътеки, спрямо изискванията, ще бъдат поставени изкуствени неравности“, допълни Танев.

От Европейския център за транспортни политики препоръчаха още и допълнително обозначаване на знаците с искрящ жълто-зелен фон. От думите на експертите стана ясно още, че Стара Загора е един от градовете с най-малко сигнали, свързани с пътната безопасност. „Ще наблюдаваме мерките и тяхната ефективност и ще направим пълен мониторинг, а ако се наложи – ще дадем и допълнителни насоки“, обобщи ситуацията с кръстовището на двата булеварда Русинова.

P1440829P1440830
#gerb

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн