Живко Тодоров: 3 март е сакрална дата. Поклон пред падналите за свободата на България!

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P14408064IMG_5582За поредна година навръх Националния празник Трети март старозагорци пренесоха 300-метровото знаме на Република България през целия град до монумента “Бранителите на Стара Загора”. Там кметът на Общината Живко Тодоров произнесе следната реч:

“Трети март 1878 г. е сакрална дата за България. Това е датата, на която възстановяваме българската държавност. Това е датата, мечтана от всички български революционери. Датата, на която ние успяхме да отвоюваме своята свобода. Но защо днес сме тук, в подножието на монумента “Бранителите на Стара Загора”? Какво трябва да помним и да не забравяме?

Не трябва да забравяме за онези 14 500 наши избити съграждани и опожарената до основи Стара Загора. Никой ни си е представял след това, че тук отново ще има град. Не трябва да забравяме за битката при Стара Загора през 1877 година, в която с чутовен подвиг Трета опълченска дружина, водена от подполковник Калитин, успява да съхрани Самарското знаме, извезано от монахини в едноименния руски град и предадено на Българското опълчение. То е захванато за дръжката със златни пирони. Последния от тях забива воеводата Цеко Петков, който, сваляйки своя калпак, възкликва: “Да помогне Бог това свято знаме да премине от край до край нещастната българска земя! Нашите майки, жени и деца да изтрият с това знаме скърбящите си очи. Всичко нечисто, поганско, зло, да бяга от страх пред него, а след него да настане траен мир и благоденствие!”

Уважаеми съграждани, Самарското знаме е български боен флаг. Един от най-важните. Това е единственият български флаг, награден с Орден за храброст. Затова, съграждани, сме тук. За да почетем паметта на тези, които дадоха живота си, които с телата си запазиха нашата памет.

Поклон пред онези, които загинаха за свободата на България! Поклон пред всички руски, финландски, украински, румънски, белоруски и други воини, които отдадоха своя живот! Можем да говорим много за днешния ден. Но най-важното е да предаваме на младите поколения, че ние сме един горд и храбър народ, който със собствени сили успя да извоюва свободата си. И днес ние да градим бъдещето си, както сами решим.

Честит празник, българи!

Да живее България!”

По-рано, при вдигането на Националното знаме в центъра на Стара Загора, Елисавета Георгиева – учител от Панагюрище, връчи на кмета на Община Стара Загора знаме, извезано от нея за 1009 часа и посветено на бранителите на Стара Загора от битката за града през юли 1877 г. “Боевете при Стара Загора и Шипка са границата между робството и свободата. Никой на тази земя не може да възпре свободния човек – една и свята е България. Нека я пазим, за да ни има!“, каза тя. Живко Тодоров предаде знамето за съхранение във фондовете на Регионалния исторически музей.

Водещ на честванията по повод Националния празник и 145 години от Освобождението бе обичаният старозагорски актьор Ивелин Керанов.

В 16.00 часа на сцената пред Община Стара Загора започва традиционната инициатива на Народно читалище „Настроение – 2017“ „Пробуждане с хоро“, в която ще се включат и Сестри Диневи.
#

P14408063IMG_5516IMG_5439IMG_5553IMG_5582IMG_5615IMG_5826IMG_5783IMG_5800IMG_5774IMG_5861
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн