От ППМГ “Гео Милев” са победителите в тазгодишната викторина “1000 причини да се гордеем, че сме българи”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_5269IMG_5304В навечерието на Националния празник на България 3-и март, за трети пореден път, бе проведена меджуучилищната викторина. Мотото”1000 причини да се гордеем, че сме българи” отново показа любознателността и обичта към българското. Първо място завоюваха възпитаниците на Профилирана природо-математическа гимназия “Гео Милев”. Те се състезаваха срещу представители на още дванадесет училища – Гимназия с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”, Средно училище “Максим Горки”, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Лубор Байер”, Средно училище “Васил Левски”, Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи “Проф. Минко Балкански”, Спортно училище “Тодор Каблешков”, Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, Професионална гимназия по строителство и дървообработване “Инж. Недьо Ранчев”, Национално училище по музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”, Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски”, Професионална гимназия по облекло и хранене “Райна Княгиня” и Средно училище “Иван Вазов”.

Официално отриване на надпреварата даде ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова. „Уважаеми гости, скъпи участници, за мен е чест да бъда тук сред вас. Смятам, че една от основните цели на тази викторина е да повиши самочувствието ни, защото да си българин е гордост. В навечерието на Националния празник, искам да пожелая на всички не 1000, а поне 5000 причини да се гордеем с историята си. Пожелавам успех!“, приветства Чакърова. Тя връчи наградата на първенците, като им пожела винаги да се стремят към максимума и да пазят България в сърцето си.

Второ място от надпреварата бе отредено за отбора на ПГСАГ „Лубор Байер“. Тяхното отличие бе връчено от зам.-кмета Милена Желева. „Искам да се обърна към всички присъстващи с призива да намерят своите минимум 1000 причини да градят настоящето и бъдещето в нашата родина, и разбира се – в нашия град Стара Загора“. Трето място получиха възпитаниците на ПГКНМА „проф. Минко Балкански“ от Петър Калчев, който им пожела да надграждат и след време да бъдат участници в изданията на алманаха “1000 причини да се гордеем, че сме българи”.

Състезателите от 8. до 12. клас, мериха знания в пет кръга, които обхващат пет теми – “Бележити старозагорци”, “Изкуство и култура”, “Забележителности”, “Открития” и “Исторически събития”. Жури в състав Надежда Чакърова – зам.-кмет на Община Стара Загора, Петър Калчев – директор на Регионалния исторически музей, Петър Желязков – общински съветник и един от издателите на алманаха “1000 причини да се гордеем, че сме българи”, Георги Туртуриков – омбудсман на Стара Загора и Мария Цоловска – старши експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието, оцени възпитаниците в надпреварата. Специални гости и оценяващи на тазгодишното издание на викторината, даващи награди за оригиналност, бяха участници в Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, които избраха да наградят НУМСИ „Христина Морфова“, СУ „Максим Горки“ и Спортно училище “Тодор Каблешков”. От Сдружение „Брат за Брата“ пък отличиха участниците от ПГКНМА „проф. Минко Балкански“.

Всички участници в междуучилищната надпревара получиха грамоти, както и книги за училищните библиотеки от Община Стара Загора. Председателят на Постоянната комисия по образование, наука и защита на правата на децата в Общинския съвет Валентина Бонева, в знак на подкрепа, подари на участниците алманаха „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ с послание да работят, творят и живеят така, че да оставят следа в историята на Стара Загора.

Официални гости на събитието бяха още Милена Йолдова, началник на РУО Стара Загора, Иванка Сотирова – специален гост, Николай Диков – бивш общински съветник и приятел на младите, директори на училища, представители на институции.

Специален подарък – икебана с цветовете на българското знаме, бе връчен на Иванка Сотирова за дългогодишната подкрепа към младите и тяхното развитие. „Поздравявам всички участници, вие сте победители, защото имате куража и знанията да участвате в това състезание. Нека в следващото издание да видим представители на всяко едно старозагорско училище. Искам да ви призова да вземете участие и в утрешното шествие по повод 3-и март“, каза Иванка Сотирова.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, в партньорство с училищни психолози и педагогически съветници, съвместно с обществения посредник и Младите омбудсмани, Кметът на Млада Загора и Младежкия общински съвет.

IMG_5278IMG_5300IMG_5323IMG_5337IMG_5320IMG_5339
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн