С молебен и символичен полет на балони в небето започна отбелязването на Международния ден на хората с редки болести в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_5017IMG_5022Точно в 11.00 часа в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ с молебен за здраве бе отбелязан Международният ден на хората с редки болести в Стара Загора. Малко след това от градинката с пингвините до църквата в небето полетяха символично цветни балони в знак на подкрепа към хората, борещи се с редките болести. Зам.-кметът Надежда Чакърова, д-р Антония Тодорова и представители на отделите „Образование“ и „Здравеопазване“ изразиха своята съпричастност. Община Стара Загора и тази година се включва в кампанията, която има за цел да повиши осведомеността за редките болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях. В обществения транспорт има информационни материали по темата. Малко по-късно днес, 29 липи ще бъдат засадени в старозагорския кв. „Железник“.

Събитията по отбелязване на Международния ден на редките болести в Стара Загора се организират от Национален Алианс на хора с редки болести, Сдружение на Тарловите пациенти в България – Лечение без граници, Асоциация „Муковисцидоза” – България/CF Bulgaria, „Радея“ – Амбулатория за медицинска и сестринска помощ, Сдружение “Самаряни”, АСМБ – Стара Загора, Клуб за Бъдеще – Стара Загора, Старозагорска света митрополия, с подкрепата на Община Стара Загора.

Международният ден на редките болести се отбелязва всяка година, в последния ден на февруари. Пациентски организации и техните партньори обединяват усилията си за повишаване на осведомеността за редките болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях. Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото това време страдат физически от усложнения, но и психологически от липсата на диагноза. Единственото решение са научните изследвания в тази област, които дават надежда както на страдащите от редки болести по света, така и на техните семейства.

IMG_5044
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн