Издирват водача на катастрофиралия с мигранти микробус

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Prokuratura„Предприети са всички оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на водача на товарния микробус, превозвал мигранти и катастрофирал на автомагистрала „Тракия“ край гр. Чирпан, като при пътното произшествие е загинал един от тях“. Това съобщи на брифинг днес пред журналисти Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора.

Шофьорът на превозното средство се търси по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Стара Загора за причиняване на 26.02.2023 г. на катастрофа по непредпазливост, при която е загинало едно лице и са причинени телесни повреди на повече от едно лице – престъпление по чл.343 от Наказателния кодекс.

Пътното произшествие е станало на 165 км на автомагистрала „Тракия“. В микробуса, в посока гр. София, са пътували 45 чужденци, граждани на Афганистан.

Към настоящия момент десет от мигрантите се намират в болница, сред тях е и 11-годишно дете, момче. Останалите ще бъдат настанени в миграционни центрове в страната.

Под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора се изясняват причините и условията, довели до настъпването на тежкото произшествие. Извършен е оглед на местопроизшествие, разпитани са множество свидетели. Предстои изготвянето на автотехнически и съдебномедицински експертизи, както и разпити на свидетели. Пред товарния микробус се е движела пилотна кола, чийто водач е установен и задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР.

„Считаме, че взаимодействието между прокуратурата и органите на МВР се подобрява. Буди тревога обаче увеличението на случаите, свързани с трафик на хора на територията на област Стара Загора, както и други криминални престъпления – като битова престъпност, разпространение на наркотични вещества, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици“, коментира на брифинга окръжният прокурор Дичо Атанасов.

По думите му засиленият трафик на хора води до настъпването на тежки инциденти, при които имаше и пострадали полицейски служители, а също и мигранти.

„Всеизвестно е, че престъпността, свързана с трафик на хора, най-често се извършва от организирани престъпни групи, защото предполага разпределение на ролите на извършителите. Структурните промени в органите на съдебната власт, в частност законодателните промени, свързани с закриването на специализираното правосъдие, несъмнено рефлектират негативно върху борбата с този вид престъпност“, допълни окръжният прокурор на гр. Стара Загора. Според него се налага извода, че при разследването на този вид престъпления, както полицията, така и прокуратурата, следват събитията, а би трябвало съответните държавни органи да вземат адекватни мерки, с оглед ограничаване на случаите на незаконно преминаване границата на Република България.

* * *
На 28 февруари 2023 г. Районна прокуратура–Стара Загора ще внесе искане в Районен съд–Чирпан за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.К., на 25 г., и Д.К., на 27 г. Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 26.02.2023 г. на автомагистрала “Тракия”, на км 179, в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага – пари, чрез използване на товарен автомобил „Ивеко“, противозаконно подпомогнали 46 чужденци – граждани на Афганистан, сред тях и непълнолетни, да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. В момента те са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Това съобщи на брифинг днес Таня Димитрова, районен прокурор на гр. Стара Загора. Тя изнесе и повече подробности за начина и схемата на преминаване на границата от мигрантите, както и действията на двамата обвиняеми.

До момента е установено, че 120 афганистанските граждани се договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България като целта им е била да стигнат до Сърбия. Всеки от мигрантите трябвало да плати по 3000 евро. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от водачи преминали на територията на България. Те вървели пеша около 3-4 дни и на 25.02.2023 г. достигнали до асфалтов път. Там били разделени на по-малки групи.

С обвиняемите С.К.и Д.К. се свързал техен познат /с установена по делото самоличност/ и им предложил да превозят мигранти от гр. Карнобат до гр. София срещу 20 000 лв., общо за двамата. Те се съгласили и за целта на 25/26.02.2023 г. третото лице ги превозило с личния си автомобил в близост до гр. Карнобат. Там се намирал товарният автомобил, марка „Ивеко“, собственост на фирма със седалище в гр. София. Около 02,00 ч. обвиняемите достигнали до групата мигранти, качили ги в товарната част на автомобила и отпътували.

На км 179 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“. На шофьорското място бил С.К., а до него в купето Д.К. Водачът бил тестван за алкохол с техническо средство, а резултата бил отрицателен.

С.К. и Д.К. са неправоспособни водачи. На 11.11.2021 г. свидетелството за управление на моторно превозно средство на С.К. било отнето за срок от 24 месеца, тъй като той отказал да бъде тестван за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества. Д.К. няма издавано валидно свидетелство.

С.К. е осъждан за извършен грабеж, а Д.К. за притежание на наркотични вещества.

Активната работа по случая продължава, като е установена самоличността на третото лице, което е съпричастно към извършване на престъплението и при събиране на доказателства за съучастие между тримата и спрямо него ще бъде предявено обвинение.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн