211 секционни избирателни комисии ще има за извънредните парламентарни избори на 2 април

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_4877IMG_4879Общо 211 секционни избирателни комисии ще бъдат ангажирани с провеждането на извънредния вот за избор на народни представители през април. С решение на Районната избирателна комисия е определен броят на СИК и ПСИК – съответно 208 и 3.

159 са с 9-членен състав, 49 – със 7-членен, 7-членен е и съставът на подвижни избирателни кутии, обслужващи хора с трайни увреждания. Заявления за гласуване в такава се приемат до 18 март.

Днес в Община Стара Загора се проведоха консултации за съставите на СИК и ПСИК. Те бяха водени от секретаря на Общинската администрация Делян Иванов, в присъствието на председседателя на РИК – Стара Загора Теодора Крумова и членовете Денчо Денев и Снежана Тодорова.

Участваха представители на коалициите ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната”, БСП за България, Демократична България–обединение и”Български възход”, както и политическите партии ДПС и „Възраждане”.

С единодушие бяха приети определените квоти за ръководство и членове на избирателните секции. Общо 1795 души ще бъдат част от СИК и ПСИК.

IMG_4883Предстои до 17.30 часа на 27 февруари, понеделник, в стая 211 на Община Стара Загора да бъдат представени окомплектованите поименни предложения.

Вписването в избирателните списъци по настоящ адрес ще може да се осъществява и по електронен път до 18 март. Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да подаде електронно заявление за гласуване по настоящ адрес чрез страниците на Община Стара Загора – https://starazagora.bg/bg/zayavlenie-za-vpisvane-v-izbiratelniya-spisak-po-nastoyasht-adres-v-izborite-za-narodni-predstaviteli-na-2-april-2023-g и на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”, Министерство на регионалното развитие и благоустройството – https://regna.grao.bg/

Важно уточнение е, че подалите заявление за гласуване могат да направят справка за адреса на избирателната секция в данните от окончателните избирателни списъци за гласуване след 22.03.2023 г. Активна е възможността за проверка чрез SMS, стационарен и мобилен телефон, както и на интернет страницата на Главна Дирекция “ГРАО”.

За услугата със СМС е необходимо изпращане на кратко съобщение на единен и за трите оператора номер 18429. Цената на SMS-а e 25 стотинки без ДДС. Текстът трябва да съдържа единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Проверка посредством стационарен или мобилен телефон се извършва, като се набере безплатен телефон 0800 1 4726 (“0800 1 GRAO”).

Опция за проверка има и в сайта на ГРАО – https://www.grao.bg/elections/
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн