Поредица от инициативи за по-чиста и приветлива Стара Загора предприема Общината

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440799Община Стара Загора предприема редица инициативи за един по-чист и приветлив град със съдействието на гражданското общество, съобщи днес зам.-кметът Радостин Танев. Първо по ред ще бъде традиционното пролетно почистване на междублокови пространства, паркове и градини, както и озеленяване с подходящи дървета и храсти. Добре дошли за участие в него са всички граждани. Ще им бъдат предоставени ръкавици и чували, ще бъдат посочени местата за озеленяване, ще бъде разяснено как да се извърши засаждането. За участие в кампанията домоуправителите трябва да заявят до 17 март в съответното Административно бюро или на e-mail адрес press@starazagora.bg нужните им материали и помощни средства.

Междувременно е изработен и се изпълнява график за почистване на забелязаните на територията на общината места с нерегламентирани замърсявания.

През април ще започне кампания за разделно събиране на отпадъците, която ще бъде разяснена допълнително.

От вчера е започнало оросяване на улиците, за да не се допуска запрашаване на въздуха по време на текущите по-топли дни.

Община Стара Загора обявява конкурс за най-добре поддържани и най-красиво аранжирани междублокови пространства. Той ще се проведе от 25 март до 25 май, като отчитането му и награждаването на победителите ще стане на 5 юни – Световния ден на околната среда. Оценката на участващите обекти ще става по изпратените снимки и след като те бъдат посетени от комисия, съставена от представители на Общината и граждани. Всеки, който се грижи за уюта и пъстротата около дома или работното си място, може да изпрати снимки, адрес и телефон за връзка отново на електронен адрес press@starazagora.bg. Получените фотоси ще бъдат публикувани в официалната страница на Дирекция „Транспорт, чистота и екология“ във фейсбук, където ще очакват подкрепа до края на месеца.

Във връзка с пролетната кампания по почистването гражданите трябва да знаят, че имат право да депозират безплатно до 2 тона ненужни вещи на Регионалното депо край с. Ракитница, като плащат само транспорта им до там. По заявка на гражданите, които извършват ремонт в дома си, Общината поставя безплатно и гондола за събиране на строителните и други отпадъци.

Ще продължи санитарното кастрене на клони от дърветата в града.

Активно се работи и по проблема с безстопанствените кучета. Ще започне поетапната им безплатна кастрация в града и селата от община Стара Загора, ще се наблегне на доброволчеството в приюта за бездомни животни. Зам.-кметът Радостин Танев апелира към старозагорци да проявят отговорност за недопускане на нерегламентирано хранене на бездомните кучета, което напоследък е свързано и с отравяне на животни, с цел да не се формират глутници, застрашаващи гражданите.

Когато бъде приет Бюджет 2023 на Общината (след приемането на държавния бюджет) ще стане ясно и какви средства могат да бъдат отделени тази година за нови детски площадки и поддържане на съществуващите, както и за създаването на нови площадки за разхождане на кучета.

На разположение на гражданите за сигнали по всяко време на денонощието остава безплатният Горещ телефон на Община Стара Загора – 0800 157 37.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн