Целогодишна карта за всички линии само по лев на ден ще гласува Общинският съвет в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440796Да се въведе целогодишна карта за всички линии на градския транспорт в Стара Загора с цена 365 лева, ще обсъди местният парламент на февруарското си заседание. Това съобщиха днес общинските съветници от ГЕРБ Боян Бабанов, Стефан Духтев, арх. Мартин Паскалев и Бояна Танева Манова (на снимката – от ляво на дясно). Групата на ГЕРБ ще подкрепи предложението, направено от Методи Пенчев (от групата на Земеделски НАРОДЕН СЪЮЗ). “Изчакахме да излезнат финансовите разчети. Уверихме се, че сметката излиза, затова подкрепяме предложението” – сподели арх. Паскалев.

С така предложената целогодишна карта цената за ползването на целия градски транспорт в Стара Загора за един ден ще бъде само левче.

Понастоящем месечни карти за всички линии на цена от 60 лева, или 720 лева годишно, закупуват 800-900 души. С новопредложената карта цената пада двойно, пестят се 355 лева.

Това е станало възможно поради по-евтината експлоатация на новите електробуси. В сравнение с дизеловите дневният им разход е два пъти по-нисък. С новата целогодишна карта в общинското дружество “Тролейбусни и автобусни превози” ще влизат 200-300 хиляди лева по-малко, но по-ниските разходи около електробусите ще компенсират тази сума.

“По-добре да насочим общински средства за дотиране на градския транспорт, отколкото за многоетажен паркинг в центъра на Стара Загора, кото ще привлече допълнителен трафик в най-натоварената зона” – е мнението на арх. Паскалев.

Към края си е разработването на нова транспортна схема на градския транспорт под липите. Очакванията от нея са да оптимизира маршрутите, да предложи разписание, при което няма да се получава дублиране на коли в едно и също време по отделните линии, както и да намали времето за чакане по спирките. След като новата транспортна схема бъде представена от разработчиците й, нейните няколко варианта ще бъдат изнесени за обществено обсъждане от гражданите на Стара Загора.
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн