В село Оряховица канят на Трифон Зарезан

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

2F4EEB6F-2E02-4822-A5AA-4702B6BDC42BВ старозагорското село Оряховица на 14 февруари от 11.00 часа се подготвят да отбележат по стар български обичай Трифон Зарезан. НЧ „Развитие-1918“ и приятели на селото канят жители и гости навръх лозарския празник да извършат ритуалното „зарязване“ на оряховските лози. Ще бъде отслужен и водосвет за плодородие.

Организаторите обещават интересна и пъстра програма, която да събере малки и големи в центъра на селото. Ще бъдат избрани Цар Трифон, както и Царица на лозята. Жури ще оценява най-доброто вино, а за веселието на гостите ще се погрижи оркестър “Казанлъшко настроение“. Местната винарска изба ще представи за дегустация част от своята продукция.

Трифон Зарезан е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Свързан е с първия стопански процес в годишния цикъл – пролетната обработка на лозята, зарязването и наричането за плодородна година. Празнуват лозари, соколари, градинари.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн