Федерална република Германия е търговски партньор №1 на България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Страната ни е една от малкото в света с положително търговско салдо спрямо “световния шампион” в износа Германия

P1440769IMG_3990В рамките на работна среща между Община Стара Загора и Българо-германската индустриално-търговска камара (БГИТК) зам.-кметът Радостин Танев приветства днес с “Добре дошли!” под липите ръководителя на отдел “Икономика” към посолството на Федерална република Германия в София Мориц Зайлер, д-р Митко Василев – гл. управител на БГИТК и д-р Мариана Чолакова – представител на камарата за район Южен-Централен и Почетен консул на ФР Германия за този регион.

“Това е важна среща за нас, за Стара Загора и нашия регион. На нея обсъдихме различни теми, полезни за общината ни. Целта е да промотираме възможно повече Стара Загора пред качествените германски инвеститори, които да носят добавена стойност при нас, а така също нашите дадености, възможности и предимствата ни пред останалите градове. Ще търсим и по-близка комуникация във връзка със Зеления преход, за който ние трябва да бъдем подготвени” – сподели след срещата Радостин Танев. По думите му, Индустриална зона “Загоре” проявява желание да стане член на БГИТК.

“Германия запазва лидерските си позиции като търговски партньор №1 за България – съобщи д-р Василев (втори отдясно на снимката). – При това за седма поредна година страната ни има положително търговско салдо при рекорден за двустранните отношения стокооборот от 11,127 милиарда евро за 11-те месеца на 2022 година, докато за цялата 2021 г. стокооборотът е бил 9,8 млрд. евро (13% ръст). Износът ни е за 6,2 милиарда евро, а вносът ни – за 4,9 млрд. евро. Което е уникално на фона на това, че Германия е световен лидер в износа.”

“Стара Загора е един изключително важен и интересен регион с потенциал, на който трябва все повече да му се обръща внимание и с който в бъдеще ще си сътрудничим още по-тясно”, каза още д-р Митко Василев. Тази година на 20 септември в София ще бъдат отбелязани 30 години германска икономика в България. За участие е поканен федералният министър на икономиката д-р Роберт Хабек. Ще бъдат отбелязани и 20 години, откакто БГИТК е официален представител на най-голямата германската провинция в страната ни – 12,5-милионната Бавария, с площ над 70 000 кв.км. По този повод от 14 до 16 юни у нас с бизнес-делегация пристига министърът на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на Бавария г-н Хуберт Айвангер. Очаква се той да посети София и Стара Загора.

БГИТК е най-голямата двустранна камара в България, в която членуват около 600 фирми. 83 от тях са от Южния централен район, в който е и Стара Загора. Тук е и най-големият износител за Германия – “Аурубис България”.

Гостите са посетили фирмите “Миделидаре Естейт” в с. Могилово и “СРА Chem” ООД (СиПиЕй Кем) в с. Богомилово, доставяща сертифицирани лабораторни разтвори на 5000 клиени по света, както и Тракийския университет, който поддържа интензивни двустранни връзки със свои партньори в Германия.

Г-н Мориц Зайлер (втори отляво на снимката) е ръководител на отдел “Икономика” в посолството на ФРГ у нас от септември 2022 г. “Не са много страните в света, които могат да се похвалят, че имат положително търговско салдо с България – каза той. – Днес видях откъде идва този добър резултат. Посетихме винарна със световни награди за своето шампанско, както и компания от химическата индустрия, която изнася 95% от продукцията си и е световен лидер в областта си. Впечатляващо е и това, което сподели с нас г-н Радостин Танев – че Стара Загора отбелязва за миналата година 20% ръст на чуждестранните инвестиции. Всички партньори, с които разговаряхме днес, акцентираха върху това, каква важна роля е изиграло за тях европейското финансиране – над 40 европроекта има само винарната “Мидалидаре Естейт”. “СРА Chem” също е придобило част от оборудването си чрез инвестиране от еврофондовете. Интеграцията на България в ЕС и НАТО е допринесла в най-голяма степен за този наистина впечатляващ успех. Говорихме и за предизвикателствата пред нас. В Германия редица въглищни региони трябваше да преминат през болезнен период на тренсформация. Затова ние с удоволствие бихме споделили опита, които натрупахме през последните години, със Стара Загора като регион, на който предстои също такава трансформация.”

Българо-германската индустриално-търговска камара е най-голямата двустранна камара у нас. Тя е част от мрежата на германските външнотърговски камари на повече от 140 локации в 92 страни по целия свят. Нейни членове са над 550 международни компании и организации.

Максим Добрев
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн