Първите електробуси тръгват в Стара Загора утре, 24 януари, за представянето им дойде испанският посланик

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_3320IMG_3326С водоосвещение, отслужено от архим. Богослов – протосингел на Старозагорска св. Митрополия и свещенослужители, в Стара Загора бяха представени първите 18 от общо 33 нови електрически автобуса, които ще обновят градския транспорт. Стойността на проекта, по който се реализира начинанието, даващо по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт, е близо 54 млн. лева, от които безвъзмездно финансиране са 44 897 786 лева. Първите електробуси в Стара Загора тръгват още утре по линии №3 и № 8.

„Радвам се, че нашият град ще има точно тези електробуси, които гарантират високо качество на транспортните средства. Те дават и една по-евтина услуга, както и намаляване на разходите за гориво. Същите автобуси обслужват Лондон и Париж. Този факт говори, че сме направили добър избор. Когато се случва нещо хубаво, то трябва да се признава. Пожелавам на всички старозагорци да бъдат здрави, както и да се възползват от новите транспортни средства с удоволствие“ – каза по време на представянето на електробусите кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той допълни, че предстои Община Стара Загора да изготви проект за изграждане на соларен парк, който да обезпечава електропотреблението на една по-разумна цена. Тодоров отправи поздрав към екипа на общинското дружество, както и към този на администрацията, за успешния проект.

„За мен е голяма чест да съм отново в Стара Загора. Във вашия град съществува едно ползотворно сътрудничество между нашите държави на различни нива“, каза пред гостите Н. Пр. Алехандро Поланко – посланик на Кралство Испания в България. Той представи и част от поставените и одобрени от ООН 17 цели за устойчиво развитие. Под номер 11 в списъка на държавите-членки е предизвикателството за постигане на устойчиви общности. „80% от емисиите на градовете се дължат на моторни превозни средства. Ето защо градската мобилност е от ключово значение за превръщането на европейските градове в устойчиви градски пространства. Със събития като днешното виждаме, че Стара Загора е лидер в това отношение. Испания, със своите компании и публични институции, е водеща в справянето с градските предизвикателства чрез иновации и в борбата срещу измененията на климата в световен мащаб. Превърнахме се в международен референт по отношение на решенията Smart city”. Днес, Стара Загора даде ясен знак, че е пионер в този преход. Надявам се, че тези прекрасни автобуси ще обслужват града в екологичния му преход и ще се харесат на старозагорци“, каза още Посланикът на Испания у нас. По време на речта си, Н. Пр. Алехандро Поланко съобщи, че предстои откриване на изложба под липите, посветена на творчеството на Сервантес.

„Днес сме тук, за да отпразнуваме началото на нова ера за вашия град, защото това не е просто представяне на нови електрически автобуси. От сега нататък, Стара Загора и нейната общност ще се възползват от по-устойчив и природосъобразен начин на придвижване. Всичко това, заедно със зашеметяващия дизайн, ще донесе на гражданите удобство и надежда за още по-добро развитие на града“, каза Микел Иризар, представител на фирмата-производител на автобусите Irizar E-mobility. Той благодари и на българските партньори – „Ел бус трак енд коуч България“ ЕООД, на испанската компания, които са фирмата-изпълнител на доставката на 33 нови електробуса за Стара Загора.

„Благодаря на всички, които допринесоха за реализацията на този проект. Отваряме една нова страница в 70-годишната история на обществения транспорт в Стара Загора. Придобиваме иновационни електрически автобуси, които ще направят така, че въздуха да е по-добър, както и придвижването да е по-комфортно. Да имаме един гъвкав градски транспорт“, сподели и инж. Георги Станчев, управител на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД. Той благодари на ползвателите на градския транспорт, които от думите му стана ясно, че се увеличават. „Irizar E-mobility“ е електрически автобус, който е от градски тип, снабден с 4-модулна литиево-йонна батерия. Пробегът му с едно зареждане е 240 км. Оборудван е със специални филтри – които пречистват въздуха. Седалките са ергометрични и лесни за почистване. Всеки един автобус е оборудван и с USB порт за зареждане на мобилни устройства“, даде технически характеристики за новите возила инж. Станчев.

Електробусите са с дължина 12 метра, нископодови, с 26 седящи места (без водача), а общият брой пътници може да бъде 72. Имат по три двукрили обслужващи врати, както и 10 стоп бутона. Осигурено е място за майки с колички и малки деца, както и за трудноподвижни пътници. Четири IP камери ще дават картина в реално време. Информационни табла указват маршрута на возилото.

До месеци се очакват и останалите електробуси, които ще покрият почти всички градски линии. Част от проекта са и 18 двойни зарядни станции, които са монтирани в депото на „Тролейбусни и автобусни превози“.

В представянето на модерните автобуси и първата официална обиколка на новите возила се включиха още Роберто Руис – търговско-икономически съветник в Посолството на Кралство Испания в България и Асиер Постиго – технически експерт в испанското посолство, зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев и инж. Янчо Калоянов, общински съветници, директори на дирекции и отдели в Общинска администрация, бивши и настоящи служители на общинското дружество, медии. Двата електрически автобуса преминаха днес по линия №3.

Административният договор за предоставяне на безвъзмездна помощ е с № от ИСУН 2020 № BG16M1OP002-5.004-0002 „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“ по процедура за директно предоставяне № BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ между Община Стара Загора и Министерство на околната среда и водите, Управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.

IMG_3282IMG_3296IMG_3187IMG_3374IMG_3191IMG_3206IMG_3305
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн