С “Мадам Бътерфлай” Старозагорската опера открива оперната 2023 година

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Мадам БътерфлайНа 26 януари от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен спектакълът на операта „Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини. С този спектакъл Държавна опера – Стара Загора започва своята оперна нова година, в която предстоят вълнуващи срещи на публиката с любими оперни заглавия, вдъхновяващи премиери, спектакли на открито, дебюти и гостувания на артисти от световния оперен афиш.

Специално за постановката на „Мадам Бътерфлай” пристигна Габриел Арсе, когото старозагорската публика обикна още от появяването му в премиерния спектакъл на операта „Фауст” от Гуно, с който се откри Фестивалът за оперно и балетно изкуство през ноември миналата година. Габриел Арсе ще изпълни ролята на Пинкертон, а в ролята на Чо-Чо-сан зрителите ще имат възможността да аплодират великолепното сопрано Таня Иванова. В ролята на Шарплес ще се изяви баритонът Валери Турманов. Диригент на спектакъла е младият талантлив диригент Урош Угаркович, който гостува за първи път в Стара Загора. Участват още солистите Тереза Бракалова (Сузуки), Ивайло Йовчев (Горо), Александър Марулев (Бонзо), оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора. Сценографията е на Борис Стойнов, а костюмите – на Цветанка Петкова-Стойнова. Хормайстор е Младен Станев, пластика – Филип Миланов.

Таня Иванова – в ролята на Чо-Чо-сан:

Таня Иванова

Таня Иванова

ТАНЯ ИВАНОВА е завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Солистка е на Пловдивската и на Старозагорската опера. През 2013 г. прави впечатляващ дебют с ролята на Одабела от операта „Атила“ на Верди на Оперния фестивал в Пловдив. Работейки и усъвършенствайки своята музикална и вокална техника под ръководството на Камен Чанев, Таня се доказа като едно от най-желаните български спинтови сопрани. Някои от най-ярките й роли са Аида от едноименната опера, Лейди Макбет от „Макбет“, Леонора от „Силата на съдбата“ и Леонора от „Трубадур“, Елизабет от „Дон Карлос“, Абигейл от „Набуко“ на Верди, както и първата й роля на Мими от „Бохеми“ на Пучини, нейната невероятна Флория Тоска от „Тоска“ от Пучини и незабравимата принцеса Турандот от „Турандот“ от Пучини. Репертоарът й включва и роли като: Чо-Чо-сан от „Мадам Бътерфлай” и Манон от „Манон Леско” от Пучини, Неда от „Палячи” на Леонкавало. През октомври миналата година Таня Иванова направи запомнящ се дебют в ролята на Амелия от „Бал с маски” на сцената на Старозагорската опера.

БНР разполага със записи на Таня Иванова от опери на Верди, Пучини и Дворжак под диригентството на Иван Ангелов. Участието й в премиерата на операта „Силата на съдбата“ в рамките на фестивала Opera Open на Античния театър през 2017 г. й донесе признанието на световноизвестния режисьор Стефано Пода и публиката. През 2018 г. е поканена от диригента Никса Бареза да изпълни ролята на Турандот в Загребската опера, където неин партньор е Камен Чанев. През 2019 г. на фестивала Opera Open тя партнира на Хосе Кура в „Отело“ от Верди.

Работила е с диригенти като Хосе Кура, Никса Бареза, Абзал Мухитидин, Кристиян Франклин и др. През 2021 г. е поканена от Операта на Тенерифе за ролята на Одабела от „Атила” на Верди, където получава отлични отзиви: „Сопранът Таня Иванова, достоен наследник на големите български гласове“.

Габриел Арсе – в ролята на Пинкертон:

Габриел Арсе

Габриел Арсе

Тенорът ГАБРИЕЛ АРСЕ е роден в Аржентина (град Сан Хуан), където учи пеене в Националния университет на Сан Хуан и след това в университета „Моцартеум” в Залцбург при тенора Марио Диас (Опера и музикален театър).

Печели СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на Държавна опера – Стара Загора на първия конкурс за млади оперни певци „ГЛАСЪТ НА КАМЕН” – Пловдив 2022 г., носител е на наградата ПУЧИНИ на конкурса „GRANDI VOCI” – Залцбуг 2019 г., победител на „FESTIVAL MOZART, San Juan – Argentina 2015”, победител в конкурса „FONDO NACIONAL DE LAS ARTES 2016″-Аржентина.

Пее на сцените на различни оперни театри и фестивали в Австрия, Германия, Италия, Гърция и Аржентина. В репертоара на певеца са ролите на ХОФМАН („Хофманови разкази” от Офенбах), РОДОЛФО („Бохеми” от Пучини), АЛФРЕДО („Травиата”от Верди), ДОН ОТАВИО („Дон Жуан” от В.А. Моцарт), ФАУСТ („Фауст” от Гуно), НЕМОРИНО („Любовен еликсир” от Доницети), ДОН ПОЛИДОРО („Мнимата наивница” от W.A. Mozart) и др.

Изпълнява теноровите партии в кантатно-ораториалните творби: MESSA DI GLORIA от Маскани, TE DEUM от Антон Брукнер, PETITE MESSE SOLENNELLE от Росини, Реквием и „Коронационна меса” от Моцарт, MISA IN TEMPORI BELLI (PAUKENMESSE) от Хайдн, ORATORIO DE NOËL от Камий Сен-Санс, MISA CRIOLLA от Ариел Рамирес. Работил е с диригенти и режисьори като Емануел Сифер, Енрике Ричи, Герно Салер, Патрик Мъри, Хорхе Фонтенла, Марио Бензекри, Жан Пиер Фабер, Густаво Плис Щеренберг, Сузана Франджи, Александер фон Пфайл, Еудженио Дзанети, Стефано Сегедони, Натали Форестър, Уили Ландин и Фелипе Хиршфелд.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн