Община Чирпан подготвя международна научна конференция, посветена на делото на Св. Атанасий

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Сн.01 - МНКМеждународна научна конференция, посветена на делото на Св. Атанасий, да се проведе в община Чирпан, обсъдиха кметът Ивайло Крачолов и историкът акад. Росен Милев. Форумът ще се проведе на 2 май, когато се чества денят на Св. Атанасий Велики. В срещата участваха директорът на дирекцията по култура и образование Ангелина Паскалева и гл. експерт по култура Тодор Иванов. Заедно обсъдиха общата програма и участниците в конференцията от България, Испания, Германия и др.

Манастирът „Св. Атанасий“ край село Златна ливада е първият манастир по българските земи и най-старият в Европа. Това бе доказано след проучване на акад. Росен Милев, потвърдено и от архивите на Ватикана.

Християнското средище е било основано през 344 г. след Христа от самия св. Атанасий, който бил архиепископ александрийски и един от големите радетели за чистотата на православната вяра, като активно участва в борбата срещу арианството (отричане на божествената равнопоставеност на Иисус Христос). Манастирът е опожаряван през турско време, възстановяван е през 1844 г., а манастирската порта в днешния й вид била съградена през 1980 г. Аязмото привлича много вярващи, за да лекуват различни болести.

Светата обител е свързана и с участниците в национално-освободителните борби. Според легендите Васил Левски е имал скривалище под една от килиите, криел се и в къща в Златна ливада. В тази черква е и дарената от александрийския патриарх икона на св. Атанасий.

Хора от близо и далеч отново се очакват на поляните през 2023 г. за фолклорния събор “Гласове и ритми от Тракия”, който събира на 1 май изявени музиканти и самодейци от региона.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн