Обновиха по проект отделение на общинската Специализирана болница за активно лечение пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_3152IMG_3169Обновено е COVID отделението, което се намира в сградата на общинската Специализирана болница за активно лечение в Стара Загора. Дейностите по ремонта на базата са с безвъзмездно финансиране по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., приоритетна ос 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи”. 17 са леглата за пациенти на обновения здравен корпус. Обновен е изцяло обликът на помещенията, като са спазени и европейските изисквания при санитарните възли, подменени са още електрическата и ВиК инсталация. Реновирани са и помещенията за екипа на здравното дружество. Близо 240 хил. лева са вложените средства при ремонта.

След водосвет и молитва за здраве символично прерязаха лентата на отделението ресорният зам.-кмет на общината Надежда Чакърова и управителят на лечебното заведение д-р Камелия Харачерова.

„Огромна е радостта ми, че днес имаме възможност да сме заедно и имаме удовлетворението да видим резултатите от труда на екипа на болницата. От първо лице мога да кажа, че контрастът е огромен. Това, което бе като обстановка тук и това, което виждаме днес, говори, че лечебното заведение се развива и надгражда. Когато имаме нужда да сме тук като пациенти трябва да имаме добри битови условия, освен отличните здравни специалисти. Днес тук виждам всичко, което е необходимо. Поздравявам ви сърдечно, бъдете здрави“ – каза зам.-кметът Надежда Чакърова.

С огромно вълнение ръководителят на белодробната болница се обърна към присъстващите: „Днес не е просто краят на един ремонт, днешният ден за здравеопазването в България означава „няма невъзможни неща!“. Д-р Харачерова припомни, че през последните години в градове, много по-големи от Стара Загора, са закрити белодробни лечебни заведения. „Гордея се, че живея тук, където я имаше волята тази болница да се съхрани. Заедно с Общината и общинските съветници си дадохме сметка, че най-трудно е да се гради, но си заслужава. Получих морална и финансова подкрепа и вече имаме едно напълно обновено отделение, което в последните години прие пациентите с Ковид. Белодробната болница не просто съществува – тя се развива. Всеки, който е влизал тук преди три години, може да види и усети разликата. Това не е просто приключване на един проект – днес показваме една истинска болница“, допълни тя и благодари на целия екип на тубдиспансера, който неотлъчно е отдавал време, знания и грижа за пациентите, независимо от условията преди.

„За да функционира добре едно лечебно заведение е нужен висококачествен, мотивиран персонал и добра материална база, които тук са налице“, отбеляза и доц. Емил Славов, председател на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет. Поздрав към екипа на СБАЛПФЗ – Стара Загора отправи още и общинският съветник Янко Янков, който е ръководител на комисията в ОбС, която отговаря за общинските дружества. „Общинското здравеопазване е и ще продължи да бъде приоритет. Целта ни е да запазим всички седем здравни заведения, които да предлагат на старозагорци европейска болнична помощ. Д-р Харачерова показа, че това е възможно и аз съм й благодарен“, каза Янков.

На официалното откриване на ремонтирания корпус присъстваха представители на местни и държавни институции, медицински лица и медии.

Екипът на общинското здравно звено е близо 40 души. Те обезпечават лечението и грижите за 50 души – 32 легла са за пациенти с пулмологични заболявания, а 18 са за хора с туберкулоза.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн