Красимир Вълчев и Маноил Манев: По-добре да плащаме, отколкото да закрием тецовете си

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Химическото производство на карбамид-формалдехидна смола, искано от “Кастамону България”, силно тревожи региона

X3_03489Положителен момент в борбата за спасяването на мините и тецовете в комплекса “Марица-изток” е това, че обществеността се убеди колко жизнено необходимо за цялата страна е запазването на електропроизводството на основата на местните лигнитни въглища. Създаде се мнозинство, което е за сваляне на поетия от предишното правителство на “промяната” ангажимент пред Еврокомисията за 55-процентно намаление на въглеродните ни емисии. Това казаха пред медиите в Стара Загора днес народните представители от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев и Маноил Манев.

На база 1990 г. България е намалила с 48% въглеродния отпечатък от промишлеността си, което стана със затварянето на големи предприятия като “Кремиковци”. Това даде основания да смятаме, че сме в състояние да постигнем наполовина по-ниски емисии, каквато е европейската цел. Но крайно неудачният избор от правителството на Кирил Петков за база да се вземе 2019 г. и на нейна основа да се иска 55% намаление означава само едно – планиран, умишлен погром на българската енергетика. Това е неизпълнимо. Може да се постигне още 5-10 процента намаление, но не и 55%. През март 2022 г. Асен Василев и Кирил Петков предадоха българския национален интерес, като го замениха с проекта за батерии. И днес вече е напълно ясно, че за страната ни ще е по-безболезнено да плати евентуалните санкции, ако не се постигне промяна в позицията на Еврокомисията, отколкото да закрием тецовете си с въглищна генерация. Трябва ясно да кажем това на Европейската комисия – заяви Красимир Вълчев.

Само от “ПП” все още твърдят, че този ангажимент е изпълним и продължават да вредят на България. Затова най-сигурната рецепта за спасяването на българската енергетика е тези хора да не бъдат избрани отново – категоричен е депутатът.

В последния ден от правителството на Кирил Петков – 1 август 2022 г., Асен Василев – министър на финансите тогава, подписва 381-страничен документ (анекс към Националния план за възстановяване и устойчивост), в който по години е разписано кои тецове трябва да закрият 50-70-100% от електропроизводството си. Това е станало без участие от Министерството на енергетиката, съобщи Маноил Манев. Това още повече налага да имаме общ фронт за запазване на комплекса “Марица-изток”. Проблемът не е само на нашия регион, а на цяла България.

Маноил Манев повдигна и друг тревожен за региона въпрос, особено наболял през последните дни. Производителят на плоскости от пресовани дървесни частици “Кастамону България”, чийто завод в с. Горно Сахране, община Павел баня, от години е дразнител за екозащитниците на Розовата долина, е поискал от РИОСВ – Стара Загора да издаде решение за преценяване на необходимостта от извършване на процедура по ОВОС за инвестиционно предложение относно изграждането на инсталация за производство на карбамид-формалдехидна смола с капацитет 43 800 тона годишно. (Смолата слепва дървесните частици в плоскости чрез пресоването им – бел. ред.). Обществеността е обезпокоена от вероятността за замърсяване на водите – надземни и подпочвени – във вододайната зона на яз “Копринка”, където има и водоснабдителни каптажи, в това число и за Стара Загора. Инвестиционното предложение представлява промяна на производствената дейност, пише в документа. Това означава в Розовата долина да се появи химически завод.

Народният представител се е срещнал и разговарял по темата вчера с кметовете на пет села в община Павел баня. Тревогата на хората произтича от евентуални аварии в едно бъдещо производство на карбамид-формалдехидна смола.

Становище от доц.д-р Милка Милева – доктор по фармация и токсикология от Института по микробиология при Българската академия на науките сочи, че формалдехидът е силна отрова и канцерогенно съединение.

Народният представител е категоричен, че ще бъде направено всичко възможно чрез питане до министъра на околната среда и водите въпросът да се изясни. Ако хората в околността на завода не бъдат убедени в безопасността, такова производство, каквото от “Кастамону България” искат от 2014 г. насам, не може да бъде осъществено.

*  *  *

Красимир Вълчев: Асен Василев и Кирил Петков са лично отговорни за ангажимента за затваряне на въглищните централи

Народните представители от ГЕРБ – СДС Красимир Вълчев и Маноил Манев дадоха пресконференция пред старозагорски журналисти, на която коментираха актуални политически теми.

Г-н Вълчев определи досегашната работа на Народното събрание като много по-продуктивна спрямо в предходните два парламента. „Приехме до момента 39 законопроекта на второ четене. Един от най-важните от тях е за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. С документа се въвежда вноска за преработвателите на руския нефт, която ще се набира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Редуцирането на цената на горивата ще намали и инфлацията, а това е най-добрата социална политика“ – заяви Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев коментира и казусът с NEXO. „На сайта на „Продължаваме промяната“ не е публикувана информация за дарителите на партията, което се изисква по закон. Става ясно обаче, че 90% от дарителите на „Демократична България“ са служители на NEXO, които са работили за 1000 – 2000 лева заплата, получили са огромен бонус в един определен месец, който те даряват. Трябва да станат ясни зависимостите в тази схема“ – категоричен е Красимир Вълчев. Той посочи още, че цел на NEXO е била за получи достъп до БОРИКА – българският оператор с банкови карти и разплащания, затова от „Продължаваме промяната“ са настоявали за свой управител на БНБ. Очевидно се е целяло обвързване на криптовалутата и услугите на NEXO с разплащателната система на България – коментира още старозагорският депутат.

Той акцентира и на особено чувствителната не само за региона на Стара Загора, а и за цялата страна тема за бъдещето на минно-енергийния комплекс „Марица изток“. „Асен Василев и Кирил Петков са лично отговорни за поетия ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост за затваряне на въглищните централи и драстично намаляване на мощностите. Всички хора, работещи в комплекса и синдикатите знаят това. Тези двама души, включително и номинираният за премиер Николай Денков, продължават да твърдят, че топлоелектрическите централи могат да работят само сезонно, което е пълен абсурд. Но те са мотивирани от изграждането на завод за батерии“ – категоричен е Красимир Вълчев. В тази връзка той обясни, че ГЕРБ с подкрепата на други политически формации са успели да обяснят огромното значение на комплекса „Марица изток“, без който България ще се превърне в нетен вносител на електроенергия и системата у нас ще бъде силно дебалансирана. „Благодарение на нашите усилия Народното събрание задължи Министерски съвет да започне преговори за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост. Енергийната стратегия, която днес се обсъжда, също е резултат от усилията на ГЕРБ с подкрепата на политическите сили, които са извън „батерийната коалиция“. В стратегията се посочва, че Балканският регион ще има проблеми с енергийния баланс, следва и спад на БВП на България с 4%, ако затворим въглищните централи“ – посочи Красимир Вълчев.

Маноил Манев постави акцент върху анекс към Националния план за възстановяване и устойчивост, подписан от Асен Василев на 1 август 2022 г. – ден преди правителството на Кирил Петков да падне от власт. „В документа, публикуван на сайта на Европейската комисия става ясен всеки ангажимент, поет от бившия министър на финансите – кой ТЕЦ, кога и с колко процента мощности (между 50 – 70%) да затвори“ – заяви депутатът. Красимир Вълчев добави, че преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана ще бъдат трудни, но лошият вариант е ако тя откаже да направи промяна. Според него ще бъде много по-изгодно да връщаме средства от европейските субсидии, отколкото да затваряме въглищните централи.

Маноил Манев съобщи още пред журналистите, че е провел среща с кметове на няколко села, разположени в близост до производствената база на „Кастамону България“ в с. Горно Сахране, община Павел баня. „Поводът е притесненията на хората, свързани с одобрения вече ОВОС от Експертен екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора за промяната в предмета на дейност на предприятието. Инвестиционното предложение е за разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли. Още в сряда ще внесем въпрос към министъра на околната среда и водите. Нека експертите да излязат и да обяснят на хората ясно дали има опасност от това производство. При евентуално изтичане на вредни вещества дали може да се стигне до замърсяване на яз. „Копринка“, който водоснабдява редица населени места в региона“ – каза Маноил Манев.

65376437856386536527578P1440762
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн