Експонираха копие на космически спътник във фоайето на Община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

16738654111291673865411147Във фоайето на Община Стара Загора от днес може да се види копие на космическия спътник „Интеркосмос България-1300“. Той ще бъде част от специално създаден монумент, напомнящ на жителите и гостите на града за космическата слава на Стара Загора.

Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките и Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. Идеята се реализира с подкрепата на Община Стара Загора и Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Реализацията на начинанието започва през 2021 г., когато се навършват 40 години от изстрелване на спътниците. Проектът е дело на архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев – ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която играе решаваща роля за осъществяването на програмата „Интеркосмос България-1300“.

Дарителска кампания обедини усилия на различни фирми и личности, които прегърнаха идеята. В края на 2021 година, работници от предприятието „Хранинвест ХМК“ – Стара Загора транспортираха копието на спътника „Интеркосмос България-1300“ от сградата на Института за космически изследвания и технологии при БАН за професионална реставрация. След реставрационните дейности, копието, което очаква своето монтиране в специалния монумент в парк „Артилерийски“, е максимално доближено до реалния вид на спътника в годината му на създаване.

Цялостният проект е модерен и интерактивен, а инициаторите са убедени, че ще бъде атрактивен обект за посещения, напомнящ за един от туристическите слогани на града – „Стара Загора – център на Вселената“.

IMG_20230116_125109
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн