50 снегорини и песъчарки са в готовност да чистят сняг в община Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>>

P1440743P1440736Две автобази с машини за пътно поддържане през зимния сезон инспектира днес зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев, заедно с началниците на отделите “Опазване на обществения ред и управление при кризи” Пламен Тодоров и на  “Екология” Пламен Йорданов. Поканени бяха да присъстват и представители на медиите.

Едната база, на фирма “Грийн партнърс” е в квартал “Кольо Ганчев”, а другата, на “Трейс” – в северната индустриална зона “Голеш” на Стара Загора. “Грийн партнърс” чисти от сняг и заледяване градските улици, а “Трейс” – четвъртокласната пътна мрежа в общината, извън града.

И на двете места снегорините и песъчарките бяха построени в две редици, с работещи двигатели и запалени фарове, за да удостоверят техническата си готовност да борят преспи и навявания. В кв. “К. Ганчев” изброихме над 30 машини при 10 задължителни по договора им с Общината, а на “Голеш” – над 20. И на двете места имаше подготвени значителни количества с магнезиеви и други соли за топене на леда. Базата на “Трейс” за междуселищните отсечки е запасена и с достатъчно пясък.

“Всички машини са налични и са в добро състояние. Двете фирми са подготвени за работа по зимната поддръжка. Дежурните по снегопочистването трябва да реагират на петата и на десетата минута, а всички останали – до 30 минути, съобщи дам.-кметът Радостин Танев. – Да се надяваме, че няма да има нужда, от една страна, тези машини да се ползват, но от друга страна за природата винаги е добре да има сняг и повече дъждове.”

Във връзка с инцидента вчера, при който от паднало дърво от имот на Митрополията на ул. “Генерал Гурко” 101 бяха ударени няколко коли, за късмет без пострадали хора, Радостин Танев увери, че Община Стара Загора ще направи всичко възможно, за да не бъдат ощетени собствениците на колите. Процедурата, по думите му, е след сигнала на Горещия телефон да се подаде жалба, което вече е направено. По най-бързия начин специално сформирана комисия ще излезе с решение и съвместно с Митрополията гражданите ще бъдат обезщетени. Един от автомобилите вече имал проформа фактура от автосервиз.

Друга комисия от Инспектората и строителния ресор в Общината ще прегледа дърветата в имота на Митрополията, за да се види състоянието им, и ако се налага – да бъдат махнати. През 2017 г. Общината е издала разрешително за премахване на изсъхнали клони и оформяне на короните на две дървета там, както и за изрязване издъно на други две дървета, което действие е било извършено. Куриозно е, че докато това се е правело, е бил подаден сигнал от граждани за незаконна сеч. “Всички държим на това, Стара Загора да бъде зелена, да има колкото може повече дървета, но трябва да внимаваме и в какво състояние са те и когато са опасни, съответно да бъдат премахвани” – заяви Радостин Танев. През 2022 г. само към звено “Озеленяване” има подадени и отработени над 1400 сигнала. 278 от тях са за паднали дървета и клони. От които 46 – върху коли. Издадени са 250 разрешителни за обработване на проблемни дървета.

Днес предиобед зам.-кметът Танев е разговарял с РИОСВ за чистотата на въздуха. През последните няколко дни няма превишение на нормите за фини прахови частици от ремонтите. Остава проблемът с дима от печките на твърдо гориво. Но Община Стара Загора е вече във втора фаза на проекта за подмяната им с котли на газ и на пелети. Ще бъдат сменени отоплителните уреди на над 1000 домакинства. Което ще намали с 12 тона фините прахови частици.

*  *  *

Община Стара Загора има готовност за зимно поддържане и почистване на улиците в града и от четвъртокласната пътна мрежа

„Следим прогнозата за времето постоянно. Очакванията на специалистите са, че през следващата седмица е възможно да има сняг и при нас. Налични са специализираните автомобили от изискващите се за зимно поддържане на уличната пътна мрежа в град Стара Загора, както и необходимите материали за преодоляване и недопускане на заледяване на пътното платно и тротоарите“, каза ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев. Заедно с началниците на отделите  „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ – Пламен Тодоров, и на „Екология“ – Пламен Йорданов направиха оглед на базите на фирмите, ангажирани със зимното поддържане и снегопочистването. Уличната пътна мрежа на територията на града, с дължина над 200 км, се осигурява от ДЗЗД „Грийн партнърс“ – БКС, а четвъртокласната на територията на общината, с обща дължина близо 250 км, се обезпечава от „Трейс БГ“ ЕАД.

„Дежурните коли на фирмите трябва да реагират на 5-тата и на 10-тата минута, а всички останали – до 30 минути при създала се ситуация“, допълни Танев.

Придружавани от представители на местните медии в Стара Загора, ресорните отговарящи за пътищата в града и в общината, посетиха базата на фирма „Трейс БГ“. „По договор общо 25 машини трябва да са на разположение  – като в това число влизат не само тези за сняг, но и за обход, за товарна дейност и други. Изключително важно е греблата им да бъдат щадящи пътя, което виждаме е съобразено от фирмата и те са с допълнително гумено уплътнение. Радвам се, че и двете фирми, които ще поддържат пътната ни мрежа както в града, така и от 4-класната пътна мрежа, имат готовност“, уточни още Радостин Танев.

По време на обхода стана ясно, че проверки се правят регулярно, както на машините, така и на функционирането на  GPS – системата за позициониране и проследяване.

 

P1440749P1440752P1440754P1440745P1440753
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн