145 години от повторното Освобождение на Стара Загора отбелязват на 13 януари

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

thumb_img_6048На 13 януари 2023 г. (петък) се навършват 145 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската война 1877-1878 г. Община Стара Загора и Старозагорска митрополия ще отбележат славната дата в историята на града в православния храм „Света Троица“ от 11.00 часа. По този повод ще бъде отслужена панихида от протосингела на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов и свещеници от старозагорската епархия в памет на загиналите при превземането, опожаряването и освобождението на Стара Загора български опълченци, воини и мирни граждани.

След кръвопролитните сражения през лятото на 1877 г. Стара Загора е опожарена и разграбена от армията на Сюлейман паша. Част от местното население успява да се спаси, бягайки през Балкана. Цели пет месеца градът остава под обсада. Настъпилата зима е сурова, а падналият сняг – дълбок. Уповавайки се на това, османските войски не са особено бдителни в последните дни на годината, смятайки, че атака няма да има.

На 10 декември 1877 г. след дълга обсада пада Плевен. Руското командване решава да предприеме широкомащабно настъпление по всички направления въпреки лошото време. Проявявайки героизъм и себеотрицание, водени от български водачи, руските войски отново преминават старопланинските проходи, като преодоляват турската съпротива. В началото на януари 1878 г. разбиват укрепения лагер Шипка-Шейново. Лейбгвардейският улански полк навлиза в Горнотракийската низина. Освободен е Казанлък, а на 13 януари 1878 г. руските войски влизат в Стара Загора без да срещнат някаква съпротива. Градът е пуст. Посрещнати са единствено от баба Неда Черковина, която успява да оцелее в петмесечния ад.

Започва усилена работа по възстановяването. Старозагорци се заемат наново да възкресят своя град. През есента на 1879 г. е приет и одобрен регулационният план, изработен от чешкия строителен техник Либор Байер. Той дава възможности за бързо и модерно израстване на Стара Загора, а правите улици се превръщат в един от символите на града.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн