Старозагорци честват Богоявление с молитва и ритуал за здраве

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

BogoqvlenieНа 6 януари, петък, по повод Богоявление от 9.30 часа Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

От там в 12.00 часа ще тръгне Литийно шествие до езерото в парк „Йордан Капсамунов“, където ще бъде извършен Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните формирования от Старозагорския гарнизон. По традиция Старозагорският митрополит Киприан ще потопи Богоявленския кръст в ледените води на езерото.

Празничният 6 януари ще отбележат и в курортното селище Старозагорски минерални бани по инициатива на местното кметство, читалището и църковното настоятелство. Св. Литургия ще извърши отец Йордан в храм „Св. Козма Зографски“ в 9.30 часа. От 11.30 часа на моста срещу минералната баня ще бъде отслужен Богоявленски водосвет и ритуалът с потапяне на кръста в реката.

Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и причината ритуалите в този ден да са свързани с освещаването на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата.

В народните традиции на Йордановден или Водици, както още е наричано Богоявление, ако времето е студено и сухо годината ще бъде добра и плодородна. Вярва се още, че който извади от водите символа на християнската вяра, ще е здрав и заобиколен от благополучие.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн