Задържаха двама за телесни повреди в условията на домашно насилие

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

_Temida-2 NK-NPKРайонна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем А.А., на 35 г., за това, че на неустановена дата през месец април 2022 г., в гр. Стара Загора, причинил на 77-годишна жена лека телесна повреда, изразяваща се в болка без разстройство на здравето, като деянието е извършено в условията на домашно насилие – престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а вр. чл. 130, ал. 2 от Наказателния кодекс.

А.А. е зависим от употребата на наркотични вещества и при необходимост от набавяне на парични средства за закупуването им упражнявал психическо и физическо насилие над майка си и баба си. През 2018 г. А.А. е бил осъден на наказание 2 години лишаване от свобода за блудство. През месец април 2022 г. той отново упражнил физическо насилие над 77-годишната си баба, като й искал и пари за наркотици. След деянието А.А. се укрил и е издирван до 26.12.2022 г., когато посетил адреса на роднините си. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.А.

По друго досъдебно производство Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем Х.М., на 32 г., за това, че на 23.12.2022 г. в гр. Казанлък, не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която е задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие над майка си на 54 г. и сина си на 15г., като деянието е извършено повторно – престъпление по чл. 296, ал.4 вр.ал. 1 от Наказателния кодекс.

Х.М. е многократно осъждан за престъпления против собствеността . На 25.11.2022 г. е бил освободен от затвора и посетил жилището, където живеели майка му и синът му. Той имал забрана да ходи в дома и да ги доближава на разстояние по – малко от 80 метра. Ударил майка си, заплашил я с убийство, след което избягал. Тя и детето се скрили в друга къща. Известно време след това Х.М. срещнал сина си на улицата и упражнил физическо насилие спрямо него.

Наблюдаващият прокурор е внесъл за разглеждане в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Х.М.. Районен съд -Казанлък е определил мярка за неотклонение „домашен арест“. Наблюдаващият прокурор ще изготви протест срещу определението на съда.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн