Митрополит Киприан с равносметка за изминалата 2022 година

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_3367„Вярвам, че през следващата година ще приключим техническите дейности по укрепване на сградата на бившия ресторант „Аязмото“, след коeто ще преминем към създаването на Музея на митрополитите“, каза Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан по време на традиционната си среща с представителите на медиите в навечерието на Рождество Христово. Владиката припомни, че през 2022 година се отбелязаха две паметни годишнини – 100 години от кончината на митрополит Методий Кусев и 120 години от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“. Завършени бяха ремонтните дейности по възстановяване на камбанарията и сградата на Семинарския комплекс.

Три са новоосветените църкви – храм „Св. Игнатий Старозагорски“ в кв. “Самара”, храм „Св. Георги Победеносец“, намиращ се на територията на военно поделение и храм „Св. Димитър“ в с. Пряпорец. В Старозагорската епархия е създадена Дяконска организация, в която членуват дякони от Стара Загора, Казанлък и Чирпан. За трета поредна година се проведе и младежка конференция на православните младежи в България, организирана от младежкото дружество „Св. Благовещение“ към Старозагорската света митрополия. Тя от своя страна осигурява стипендии на четирима студенти, които учат в Пловдивската духовна семинария. Финансово са подпомогнати и две студентки от Нова Загора, които учат в Медицинския факултет на Тракийския университет. Успешно приключи и дарителската кампания за закупуване на апаратура, необходима за дейността на Комплексния онкологичен център в Стара Загора.

През настоящата учебна година над 2000 деца изучават вероучение – в детски градини, неделни училища и общообразователни училища. Владиката изрази удовлетворение от възстановените учебни занятия в Музикалната школа към Митрополията. В нея безплатно се обучават над 50 деца. В залата на Центъра за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ те представиха на 22 декември специално подготвена празнична програма. Част от възпитаниците са неизменна част от литургиите, в които с църковни песнопения участва и Архиерейският хор с диригент Мария Денкова.

Продължава издаването на изданието за деца „Божествени искрици“ и списанието за възрастни „Нашата вяра“. Предстои отпечатването на акатистници и молитвеници, търсят се възможности за адаптирането им за незрящи, съобщи началникът на Културно-просветния отдел отец Йордан Карагеоргиев.

Митрополит Киприан изрази задоволството и благодарността си за партньорските отношения с институциите както на местно ниво, така и в целия диоцез на епархията.

След срещата си с представителите на медиите архиереят посрещна в Митрополитския дом талантливия балетист Кирчо Желязков, когото лично подкрепи в мечтата му за балетно обучение зад граница. Младежът сподели впечатления от едногодишния си престой в „Balleto di Siena“ – Италия под ръководството на изтъкнатия хореограф Марко Бати, както и бъдещите си творчески планове.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн