Ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Красимира Чахова поздрави Живко Петков – световен вицешампион по културизъм

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_2498IMG_2494Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова приветства днес в Общинската администрация световния вицешампион по културизъм Живко Петков.

„В края на календарната и спортно-състезателната година за нас е удоволствие да поздравим Живко Петков, който преди по-малко от месец заслужи отличието вицесветовен шампион по културизъм. Това е един нов връх не само в неговата спортна кариера, но и успех за нашия град“, сподели в началото на срещата зам.-кметът.

След участието в световния шампионат, Петков извоюва и титли от два други турнира – в Румъния и Испания.

По време на срещата с медиите стана ясно, че Петков започва да се занимава със спорт през 2007 година. Припознава културизма като своя мисия през 2013 година. Успехите не закъсняват и през 2016 година е втори на европейското първенство, а през 2018 година вече е европейски шампион. Неговият първи треньор е Тихомир Трифонов, член на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности на Общинския съвет под липите. Травми и пандемията дават за известно време почивка на старозагореца, състезаващ се в най-масовата и изпълнена с конкуренция категория – 90 кг.

„Тази година бе определено успешна за мен – спечелих второто място в световното първенство в Испания, след това се устремих към спечелването на Професионална карта в Аликанте. Тя представлява статут, който ти дава право да участваш в състезания само с професионалисти. Излизаш сред всички медалисти и победителят е само един. Спечелването на такова състезание ти отваря възможността да бъдеш претендент на най-големия турнир в нашия спорт – „Мистър Олимпия“. Аз съм първият българин, а до момента и единствен, който в един ден спечелва абсолютните титли в две категории – „Класическа физика“ и „Културизъм до 90 кг“.

Петков даде подробности от световното първенство, където мери сили с шампиони от различни държави при огромна конкуренция. „Беше оспорвано състезание. Като спортист, второто място никога не е постижение, но в нашия спорт субективността също е фактор. Всичко е в ръцете на съдиите. Така е трябвало да стане“, каза Петков, който вече е устремен към шампионата догодина, за да изпълни детската си мечта и да завоюва световното злато. „Започвам подготовка и за „Мистър Олимпия“. Необходимо е да победя в професионално състезание, за да взема правото да участвам за тази най-желана титла в културизма. Нивото е изключително високо там. Ще имам нужда от подготовка поне 2-3 години. Трудно се качват мускули – около година може да отнеме придобиването на 2 кг чиста мускулна маса“, споделя Петков, който си пожелава само здраве, за да може да покаже своя потенциал на високия форум. „Нашият спорт изисква време и постоянство – много труд и режим. Това е начин на живот. От 3 до 4 месеца е влизането във форма за конкретно състезание. Тренира се всеки ден, по два пъти. За световното тази година го правих в продължение на 5 месеца. Всичко се тегли на грамаж, изчислява се. Нямаш право на своеволие с храната, дори и с водата“, допълва той.

С усмивка казва, че на предстоящите празници ще си позволи всичко на масата. „И аз съм човек, имам нужда да си хапна. По време на подготовката най-много ми липсваше хубавата българска баница и шоколадовите десерти. Носих си за след състезанието в Аликанте дори“, допълни Петков. Той показа по време на срещата и отличията, които има в своята кариера, като изключително атрактивни бяха двата „диамантени пръстена“, които реално представляват статута за професионалисти или Професионалната карта.

„Благодаря сърдечно на кмета Живко Тодоров, чиято подкрепа имам. Ето, резултатите са налице. Надявам се занапред да постигаме още по-добри резултати“, каза още Петков.

Той получи специален плакет, както и символични подаръци от името на Община Стара Загора, от ресорния зам.-кмет Красимира Чахова и началника на отдел „Спортни дейности“ Петко Крумов.

IMG_2504IMG_2486
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн