Уголемени пластики на праисторически артефакти поставиха в старозагорски парк

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_2411IMG_2431Официално поставиха две пластики на праисторически фигурки в Стара Загора. Копията на артефактите се намират в парка западно от Регионалния исторически музей в Стара Загора и имат за цел да популяризират старозагорския музей „Неолитни жилища“, хилядолетната история на града, както и да предизвикат любознателността на хората.

„Добре дошли! Радвам се, че поводът да сме тук днес е толкова хубав. С колегите от отделите „Туризъм“ и „Култура“ на Община Стара Загора инициирахме осъществяването на теза прекрасна идея. Предложихме на РИМ – Стара Загора да създадем фигури, които да са в човешки размер, разкривайки тайните на праисторията. Нашата цел е да покажем богатото културно-историческо наследство на града ни по един позитивен начин и да привлечем туристи, както и да събудим интерес у младите хора, които да придобият повече знания за историята, която ни заобикаля тук. Започваме с тези две фигури, но имаме за цел да обогатим мястото с още няколко пластики, също от експозицията на музей „Неолитни жилища“. Локацията не е случайно избрана – в близост се намират РИМ – Стара Загора, ДТ „Гео Милев“, РБ „Захарий Княжески“, музей „Неолитни жилища“, Художествената галерия, Античният форум „Августа Траяна“, музей „Литературна Стара Загора“ – това е един своебразен център на културата. Направеното днес е само една крачка в посоката да превърнем пространството в галерия на открито, през следващите години ще продължаваме да надграждаме. Добре дошли са всички интересни идеи“, каза ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

Подробна информация за пластиките и техните оригинали даде директорът на РИМ – Стара Загора Петър Калчев.“Репликите в уголемен размер на два от най-атрактивните артефакта са от експозицията на Музей „Неолитни жилища“. Това са Мраморна антропоморфна фигурка (Късен Халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и Костена антропоморфна фигурка с накити, изработени от мед (Късен Халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско), разкри подробности директорът.

Репликите са изработени майсторски и се доближават максимално до оригинала благодарение на старозагорския творец Цветан Четъшки.“Създаването на тези пластики е факт благодарение на труда на много хора, които днес са тук. Благодаря на Общинския съвет, на Общината, на Регионалния исторически музей, на всички, които оказаха съдействие, за подкрепата и идеята да създадем нещо толкова стойностно“, сподели Четъшки.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн