Пластики на две праисторически фигурки от Музей „Неолитни жилища“ поставят в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

20221207_204355На 20 декември в 14.00 часа в парка, намиращ се западно от Регионалния исторически музей – Стара Загора, ще бъдат официално представени пластики на две праисторически фигурки. Инициативата се осъществява от Община Стара Загора и е одобрена от Общинския съвет чрез Годишната програма за туризъм, с подкрепата на РИМ – Стара Загора.

Пластиките са реплики в уголемен размер на два от най-атрактивните артефакта от експозицията на Музей „Неолитни жилища“. Това са Мраморна антропоморфна фигурка (Късен Халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и Костена антропоморфна фигурка с накити, изработени от мед (Късен Халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско).

Копията на артефактите са с внушителната височина от 1.60 метра, изработени са от тиково дърво. Така те са подходящи за експониране на открито. Благодарение на специално покритие фигурите ще бъдат предпазени от UV лъчи, вода, както и от неблагоприятни метеорологични условия. Пластиките са изработени максимално доближаващи се до оригинала. Техен автор е старозагорският творец Цветан Четъшки.

Целта е да се стимулира интересът на гражданите и гостите на града към богатото културно-историческо наследство на Стара Загора, както и да се популяризира уникалният на територията на Европа музей „Неолитни жилища“. Програмата за туризъм на общината предвижда през 2023 г. да бъдат поставени още две пластики на експонати, които да запознават с историята си малки и големи.

В сутерена на сградата на Неолитните жилища може да бъде разгледана експозицията “Праисторическото изкуство в Старозагорско”. Част от нея са прекрасни шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, накити и оръдия на труда, изработени от създателите на първата европейска цивилизация.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн