Стара Загора черпи опит от европейски зоопаркове за образователните възможности на местната зооградина и привличането на туристи

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

16709390400911670939039975Ръководителят на Зоопарка в Стара Загора д-р Ивелина Илиева и началникът на отдел „Туризъм“ на Общинска администрация Маргарита Крумова черпиха опит и впечатления от организацията на работата в три европейски зооградини – в Прага, Дрезден и Лайпциг. Посещението се осъществи със съдействието на Тихомир Патарински, аташе по туризъм на България в Берлин, част от дипломатическия състав на Посолството на Република България в германската столица.

Опознавателният тур стартира от Лайпциг. Местната зооградина е открита през далечната 1878 година и днес е дом на около 850 вида животни. В зоопарка работят по специални програми за опазване и размножаване на застрашени и редки видове. „Една от амбициите на екипа на Зоопарк Стара Загора е да допринесем за подобряване на условията, в които се отглеждат животните. Въпреки че нашата зооградина вече е с облик, който отговаря на изискванията, надграждането на направеното е непрестанен процес. Срещите и разговорите с ръководители на значително по-големи зоопаркове са изключително полезни“, уточни ръководителят на старозагорския зоопарк д-р Ивелина Илиева.

Пражкият зоопарк е класифициран като едно от най-добрите места за близка среща с животни в света. Той е дом на някои наистина интересни животински представители – гигантска костенурка, червена панда, бели носорози, Пржевалските коне и други. „Хората могат да наблюдават през стъклени огради, ровове или друг тип заграждения животните в почти естествената им среда. В Прага залагат на голям брой информационни програми за хранене, както и за получаване на знания, дори от най-малките посетители при разходка из зоопарка. Това е и нашият замисъл – посещенията да бъдат свързани с добавена стойност. Да учим децата на уважение, обич и отговорност. Освен това водим разговори с ръководството на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет, за да бъдем място за практически занятия за студентите. Подобна инициатива ще е полезна както за нас, така и за всички бъдещи ветеринарни лекари“, сподели впечатления и идеи д-р Илиева.

Друга локация, посетена от старозагорските представители, бе Дрезденският зоопарк. Атракционът е създаден през 1861 година, това го нарежда сред най-старите зооградини в Германия. „Това място е един своеобразен природонаучен и образователен център, а не само дестинация за разходка и отдих. Има огромно разнообразие от видове, както и възможност за близка среща с жирафи. Впечатлена съм от линията, която следват – имат училище, което съществува от 1969 г. Така възпитаниците му се запознават с екологията – проблемите, предизвикателствата, перспективите. Убедена съм, че всеки допир до природата и живите й същества ни прави по-добри. Близките срещи с животни допринасят за това. Работата ми като ръководител на втория по големина и възраст зоопарк в България ме задължава да черпя и прилагам добрите практики на колегите си. Да запазим биологичното разнообразие, да изпълняваме ролята на спасителен център, както и да образоваме деца и да сме на разположение на студентите по ветеринарна медицина – това са част от крачките, които ни предстоят“, казва още д-р Илиева. От старозагорска страна са поканили европейските си колеги да посетят обновения Зоопарк, който е разположен в най-големия естествен парк в града и е притегателен център за стотици хиляди любители на животните. „Подкрепа в реализирането не само на тези ползотворни срещи, но и в практическата ни работа, е екипът на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“. Те имат вече сериозен опит в реализацията на проекти с международно участие и разчитаме да надграждаме и отваряме този вид партньорства“, допълно ръководителят на зоопарка под липите.

16709390400341670939040004167093904007716709390400651670939040051
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн