Прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора участваха в среща с граждани и неправителствени организации в дните на активност срещу домашното насилие

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

РП-Стара Загора - среща - домашно насилие 1РП-Стара Загора - среща - домашно насилие 2Прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора участваха в среща и дискусия с граждани, неправителствени организации и представители на полицията на тема „Мълчанието няма да те спаси“ и „Как да разпознаем насилника“, която се проведе в гр. Казанлък. Поводът е 16-те дни на активност срещу насилието, които започват ежегодно на 25 ноември – Международен за елиминиране на насилието срещу жените и приключват на 10 декември – Международен за правата на човека.

В срещата участваха Катя Добрева – прокурор, представители на Сдружението на жените в гр. Казанлък и полицейски служители. Гражданите, които присъстваха, се интересуваха къде и как могат да сигнализират и получат консултация за пострадал от домашно насилие. Прокурор Катя Добрева разяснени възможностите, които са предоставени по Закона за защита от домашно насилие и институциите, към които може да се подаде сигнал за помощ и съдействие. Тя разказа за механизмите, по които работи Районна прокуратура-Стара Загора в случаи на осъществено домашно насилие и нарушаване на заповедта за защита.

„Когато жертви на такъв вид прояви са деца, то работата по досъдебните производства и преписки е приоритетната. Целта е събиране в най-кратък срок на данни и доказателства, необходими за изясняване в пълен обем на фактическата обстановка и събиране на доказателства, както и предприемане на мерки за закрила“, разказа Катя Добрева.

На гражданите бяха разяснени механизмите за търсене на защита и съдействие от полицията и прокуратурата чрез депозиране на жалба, която се докладва незабавно на дежурен прокурор. На дискусията беше обсъдена необходимостта от законодателни промени, както и възможността в гр. Казанлък да бъде открит Кризисен център за настаняване на жертви на домашно насилие и осигуряване на безплатни правни и психологически консултации за пострадалите.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн