Община Стара Загора закупи апарат за очен скрининг на деца

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1843IMG_1846Немски апарат за очен скрининг при деца „PlusОptiх“ ще бъде в подкрепа на превенцията на детското очно здраве. Той бе закупен от Община Стара Загора и предстои да бъде използван в детски ясли и градини. Ще бъде изготвен график за прегледите на старозагорските малчугани. За работата с него не се изискват специални медицински познания.

Целта на скрининга, който се извършва с машината, е да се улесни превенцията в ранна възраст и да се осигури възможност за извършване на профилактика и ранна диагностика на евентуални проблеми. Въпреки относително високото ниво на информираност сред родителите по проблема, те недооценяват значението на профилактичните мерки.

Скрининговите резултати не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог-специалист, а при необходимост и съответното лечение. Според данните над 80% от откритите в ранната детска възраст очни заболявания са лечими.

Апаратът вече бе презентиран в старозагорската Детска градина №20 „Мир“ миналата година, а днес бе направено показно как се работи с него и на други медицински специалисти от общински ясли и градини. В ползите от него се убедиха д-р Антония Тодорова, началник на отдел „Здравеопазване“ и Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн