В Чирпан откриват паметник на поета Димитър Данаилов

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

сн. Музафер СабриПаметник-пейка на поета Димитър Данаилов ще открият утре, 3 декември – събота, от 11 часа кметът Ивайло Крачолов и вицепрезидентът Илияна Йотова в централния парк „Яворов“ в Чирпан. Автор е скулпторът Музафер Сабри. В церемонията ще се включат и от Министерството на културата, издателите Иван Гранитски и Трифон Митев, председателят на СБП Боян Ангелов и поетът Таньо Клисуров, писателят Йордан Стоев и др., които от 12 часа в Къща-музей „Яворов“ ще изнесат литературно четене. В центъра на града ще бъде открита изложба с фотоси, която ще разказва за живота и творчеството на Димитър Данаилов-Моряка, роден на 3 декември преди 101 години.

Поетът Димитър Данаилов (1921-1992) в продължение на 30 години работи като директор на музея “П. К. Яворов” в Чирпан. Данаилов често обичаше да повтаря, че поезията и работата му в музея са осмислили неговия живот. Автор е на три стихосбирки: „Милиони гълъби“ (1954 г.), „Тракийска луна“ (1969 г.) и „Незаключена врата“ (1991 г.). На 11 декември 1992 г. след автомобилна злополука на 71-годишна възраст Димитър Данаилов напуска завинаги този свят. Той бе член на Съюза на българските писатели и почетен председател на Фондация „Яворов“. Почетен гражданин на Чирпан (посмъртно).

сн. Димитър Данаилов
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн