Правят портал за сателитен интернет край Стара Загора на OneWeb, Общината даде на инвеститора “Виваком” сертификат клас В

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

P1440707P1440704Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров връчи днес Сертификат клас В за привилегирован инвеститор на Николай Андреев – член на УС и главен изпълнителен директор на „Виваком България“ ЕАД. Поводът за това е, че в покрайнините на Стара Загора, в село Могила, до пролетта ще бъде създадена една от 50-те в света наземни станции за прием на широколентов сателитен интернет от нискоорбиталните (1200 км над Земята) спътници на английската компания OneWeb.

“Изключително сме благодарни и въодушевени от инвестицията, която се прави на територията на община Стара Загора. За нас е особено важно, че наземната станция ще създаде нови работни места в общината ни, и то с висока добавена стойност” – каза кметът Тодоров, като благодари на “Виваком” и техните партньори от OneWeb, които заедно ще работят по проекта. Сертификатът клас В дава възможност за съкратени процедури и индивидуално обслужване на инвеститора “Виваком”.

От своя страна Николай Андреев благодари от името на “Виваком” ЕАД и компанията-майка “Юнайтед груп” (собственост на британската BC Partners – бел. ред.) на партньорите от OneWeb за доверието им към водещия български телекомуникационен оператор. “За нас това е признание, че “Виваком” е телекомуникационен оператор от световен мащаб, който притежава необходимите знания, умения, капацитет и надеждност на връзката, за да може да реализира един такъв проект. Убеден съм, че такива проекти могат да бъдат успешни само и единствено при добро партньорство на бизнеса с местната власт. Благодаря на Община Стара Загора за подкрепата и съдействието при реализацията на този проект и за това, че помага да поставим България на глобалната карта на сателитния интернет” – каза Николай Андреев.

От името на OneWeb в днешната пресконференция онлайн се включи представителят на компанията в България Кристиан фон дер Ропп, който ще  отговаря за изграждането на наземната станция на територията на Стара Загора. Той сподели подробности за проекта. Спътниковата групировка на OneWeb в момента наброява 460 сателита, чийто брой ще достигне 648 след още 4 старта на ракети-носители през следващите месеци, които извеждат едновременно минимум 34 спътника с едно изстрелване. Всеки от тях е с тегло 150 кг, на ден се произвеждат по два такива. Край Стара Загора ще има антенно поле с 18 параболични антени с диаметър 3.7 метра и височина на конструкцията 5 метра, както и малка сграда за телекомуникационното оборудване. Такива наземни станции са построени до момента на различни места по света – в Италия, Аляска, Гренландия, Португалия, Норвегия и три в САЩ – в Калифорния, Кънектикът и Флорида. Старозагорската наземна станция ще улавя сигнал от всички сателити на OneWeb, които са в радиус до 3500 километра, и ще го препраща към потребителите по оптични трасета и чрез “облачни” услуги. Поради ниската орбита (една десета от земния диаметър) всеки спътник остава в зоната на видимост за 10 минути.

Поради това, че спътниковата групировка още не е доокомплектована, към момента покритието на сигнала от OneWeb е достъпно на географска ширина над 50-я паралел. Постепенно тя ще се снижава с нарастването на числеността на спътниковото “съзвездие” до проектната. България се намира на 42-я паралел.

*  *  *
В община Стара Загора изграждат единствената в България наземна станция за спътников интернет

IMG_1610IMG_1597Сертификат клас В връчи днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров на главния изпълнителен директор на „Виваком България“ ЕАД, част от United Group, Николай Андреев. Компанията е партньор на OneWeb – един от водещите световни доставчици на спътников интернет, за изграждането на наземна станция за комуникация с мрежа от спътници на ниска орбита. Съоръжението ще разшири достъпа на държавите от Европейския съюз до мрежата на OneWeb, ще направи системата по-устойчива и ще подобри широколентовото покритие на териториите от Централна Европа до Централна Азия, включително Черно и Каспийско море. Проектът е най-новият пример за засилващата се роля на България в  инфраструктурата за авангардни космически технологии.

„За община Стара Загора инвестиции, които имат висока добавена стойност и разкриват нови работни места – винаги са добре дошли. Радвам се, че днес имаме възможност да връчим Сертификат клас В на „Виваком България“ и да насърчим подобни проекти. Това за бизнеса означава прилагане на съкратени срокове и индивидуално обслужване, предоставено от общинска администрация. По този начин поставяме начало на едно успешно партньорство и даваме ясен знак на инвеститорите, които избират нашата община“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Многобройни са икономическите ползи на проекта, който се реализира в обект на „Виваком“ на територията на община Стара Загора. С него телекомуникационната компания не само ще осигури допълнителни работни места в региона в следващите 10 години, но и ще постави Стара Загора на световната карта на космическите технологии и комуникации, стана ясно по време на събитието.

IMG_1589IMG_1606„Благодаря на кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора, че помогнаха да поставим България на глобалната карта на сателитния интернет, както и на нашите партньори от OneWeb, които ни се довериха при този мащабен стратегически проект. За нас е признание, че имаме необходимата експертиза и надеждност, за да реализираме това начинание. Убеден съм, че подобни проекти могат да бъдат успешни само с добра комуникация между бизнеса и местната власт“, подчерта Николай Андреев.

„Виваком“ ще вложи в наземната инфраструктура и оборудването на своя технологичен обект близо 1,5 милиона лева, а инвестицията на OneWeb в специализирано оборудване възлиза на няколко милиона долара. Наземната станция ще се състои от 18 антени и миницентър за данни, който ще свързва сателитите на OneWeb с българската оптична мрежа и центрове за данни. Изграждането се очаква да бъде завършено в рамките на първото тримесечие на 2023 година.

С пускането в експлоатация на наземната станция, качеството на сателитния интернет в посочените региони ще се подобри значително, като осигури покритие на някои от най-натоварените въздушни и морски маршрути в света. Тя ще създаде възможност и за допълнителни приложения поради предимствата на сателитите на ниска орбита /LEO/ на OneWeb.

Кристиян фон дер Роп, представител на OneWeb, даде подробности за проекта, както и представи накратко дейността на компанията.

В събитието, което се състоя в Община Стара Загора, се включи още и Росица Райкова, началник на отдел „Инвестиции“.

P1440695P1440697P1440698P1440699P1440700P1440701P1440702P1440703P1440705
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн