Задържат под стража двама украинци, подпомогнали мигранти от Сирия и Ирак да преминат незаконно през България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Prokuratura 180Днес, 28 ноември 2022 г., Районна прокуратура – Стара Загора ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Р.В., на 20 г., и М.Р., на 20 г., украински граждани. Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 25.11.2022 г. в село Ракитница, община Стара Загора, в съучастие помежду си като извършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали чужденци – 22-ма граждани на Република Сирия, от които 16 пълнолетни и 6 непълнолетни лица, и 1 пълнолетен иракски гражданин, да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България.

Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка „Фолксваген”, с полска регистрация, по отношение на три лица, ненавършили 16-годишна възраст и спрямо повече от едно лице. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1, предл. първо, т.4 и т.5, вр. ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

До настоящия етап на разследването и от анализа на събраните доказателства наблюдаващият прокурор счита, че с оглед високата степен на обществена опасност на деянието и извършителите му и предвид реалната опасност да се укрият и да извършат престъпление, законосъобразната мярка спрямо обвиняемите е „задържане под стража“. До момента са проведени редица действия по разследването, а именно оглед на местопроизшествие и на моторното превозно средство, което е иззето като веществено доказателство по делото. Всички сирийски и иракски граждани са разпитани като свидетели, а 7 от тях и пред съдия, събрани са писмени доказателства и др.

Разследването по случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Стара Загора.
#gerb

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн