РП – Стара Загора ръководи разследване за подпомагане на 23 сирийци и иракчани да преминат незаконно през страната, задържани са двама украинци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

ProkuraturaРайонна прокуратура – Стара Загора наблюдава досъдебно производство за това, че на 25.11.2022 г. в с. Ракитница, общ. Стара Загора, с цел имотна облага, противозаконно са подпомогнати 23-ма чужденци – граждани на Сирия и Ирак, всичките мъже, да преминат незаконно през страната. За извършване на деянието е използвано моторно превозно средство – лекотоварен автомобил марка „Фолксваген“ с полска регистрация. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т.1 и т.5, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Днес, 25 ноември 2022 г., около 11.00 часа на автомагистрала „Тракия“, км 205, в област Стара Загора, след получен сигнал полицейски патрул предприел преследване на лекотоварен микробус, марка „Фолксваген“. Служителите на МВР включили светлинен и звуков сигнал с предупреждение за спиране на колата. Водачът не се подчинил и продължил движение с превишена скорост. Малко по-късно полицейски служители от втори патрулиращ автомобил се опитали да спрат микробуса със стоп палка. Водачът отново не се подчинил и продължил движението по магистралата.

Близо до пътен възел „Оризово“, обл. Стара Загора, лекотоварният автомобил поел в посока към с. Плодовитово, обл. Стара Загора. Придвижил се през населеното място и се насочил към гр. Чирпан, където преминал с превишена скорост – около 140 км/ч, през централната улица и се отправил към близкото с. Ракитница. При излизане от селото водачът на микробуса направил завой, но не успял да го вземе и спрял в затревена местност в селскостопански двор. Преследването е продължило близо 70 километра.

От автомобила слезли шофьорът и негов спътник, украински граждани, които започнали да бягат. Мигрантите останали в автомобила. Полицейските служители предприели преследване на украинците с призиви да спрат, възпроизведени са били предупредителни изстрели във въздуха със служебно оръжие. След преследване близо 2 км двамата украински граждани са били спрени и са предприети действия по задържането им. Няма пострадали хора.

Р.В., на 20 г., и М.Р., на 20 г., украински граждани, са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои още днес, 25 ноември 2022 г., да им бъде повдигнато обвинение по горепосочения текст. Те ще бъдат задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Районна прокуратура Стара Загора ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Действията по разследването продължават.

Подробности по случая бяха изнесени днес на брифинг на прокуратурата. В него участваха Румен Попов – заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура Пловдив и Таня Димитрова – районен прокурор на Стара Загора.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн