65 крави от Германия попълват стадото на Академичния технологичен комплекс на Тракийския университет

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

DSC_5686DSC_5716Общо 65 нови юници от породата „Холщайн“ ще обогатят учебно-опитното стопанство при Академичния технологичен комплекс (АТК) на Тракийския университет в Стара Загора. Комплексът е обслужващо звено към университета и неговото основно предназначение е подпомагане на учебния процес и осигуряване на адекватни условия за практическото обучение на студентите, за научно-изследователска и научно-производствени дейности, внедряване научни постижения.

„Първите 32 животни, доставени със специализиран транспорт от Германия, са вече при нас, а останалите пристигат днес“, разказва директорът на АТК д-р Емил Димитров. „Юниците са специално закупени за модерната роботизирана ферма, която престои да бъде изградена в най-кратки срокове. Новото съоръжение ще отговаря на най-високите технологични стандарти – посредством компютризирана система ще бъдат напълно автоматизирани процеси като доене, следене на показателите на издоеното мляко, както и на основните физиологични показатели на отглежданите животни. Изграждането на фермата, както и закупуването на новите крави е изключително важно, тъй като тук се провеждат практическите занятия на учащите в две от най-старите структури на Тракийски университет – Аграрния и Ветеринарно-медицинския факултет. Наша отговорност е да осигурим най-съвременни и адекватни условия за практическо обучение на бъдещите аграрни и ветеринарни специалисти, а това няма как да се случи без модерно учебно-опитно стопанство” – споделя д-р Димитров.

С придобиването на новите юници стадото на стопанството, което до момента наброяваше над 400 едри преживни животни, значително ще се увеличи. В резултат на това се очаква да нарасне и почти двойно обемът на млеконадоя, който понастоящем е около 2000 литра дневно. В комплекса се отглеждат и над 400 овце от различни български породи. Така академичното стопанство осигурява съвременни условия за практическите занимания на студентите, които имат възможност да участват във всички етапи на земеделските и животновъдни процеси – от земята, през отглеждането на животните, до създаване на продукти за трапезата на всяко домакинство.

DSC_5707
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн