Откриват интерактивен екскурзовод в музея на Яворов в Чирпан на 25 ноември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Otvoreno obshtestvo St_Zagora sqПриключи проект „Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“ на Клуб „Отворено общество“ – Стара Загора, реализиран съвместно с Къща-музей „Яворов“ в Чирпан. Той се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорството с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Новото интерактивно предизвикателство ще освежи съществуващата експозиция и ще обогати традиционното наследство на Къща музей „Яворов“ в Чирпан. Ще удовлетвори интересите и на нови, различни публики, ще донесе икономически ползи за общността. Моделът успешно беше приложен и вече работи в Литературно-художествен музей „Чудомир“ – Казанлък и Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора.

Младото технологично поколение ще бъде привлечено не само от невероятната атмосфера на дома на поета, а и от възможността и правото да има избор. Дигиталното съоръжение ще внесе нещо непознато в музея – ще доведе нова публика, която според своите интереси ще може да търси и да избира желаната информация само с едно докосване на тъч скрийна. Всичко на екрана е изработено с вкус и модерен дизайн, лесно и удобно за управление, еднакво атрактивно и интересно за деца, млади хора, възрастни и ценители.

Авторът на пропитата с дълбок скепсис и прозрения поезия – Яворов, е емблематичен творец. Неговите произведения променят българското литературно мислене и налагат нов, напълно различен начин на писане. В съответствие с естетическите възгледи на един от най-бележитите български поети, Интерактивният екскурзовод разкрива необятната Яворова вселена в пет съдържателни фрагмента:

1. Кратък филмов разказ внася нов, въздействащ и атрактивен щрих към музейния портрет на Яворов;

2. Любовта към трите жени – Мина Тодорова, Лора Каравелова и Дора Габе, в творчеството на поета прераства в мечта за света, в негов храм, в който той съхранява красивото, светлото, чистото в човека;

3. Единствената вечна и най-голяма любов на Яворов, представена в писма, текстове и стихове, остава Македония;

4. Визуализирани оригинали и озвучени стихове на поета ще докоснат и ще се запечатат в съзнанието ни, за да искаме да четем още и още от творчеството му;

5. Запазените ценни снимки от детството, семейството и приятелите на Яворов могат да бъдат разгледани в специално подредения Интерактивен албум. Иконите на сензорния дисплей имат опция за избор на английски език, което ще улесни представянето на книжовното наследство на българския поет и пред чуждестранната публика.

Цялостният творчески продукт и техническото обезпечаване на интерактивната комуникация са изпълнени от „Ню Ейдж студио София“ – професионална криейтив компания от много висок клас.

Модерната сензорна инсталация ще изведе музейното преживяване на много по-дълбоко и въздействащо ниво, ще повиши любопитството и интереса на местната общност и ще осигури допълнителни образователни възможности. Ще привлече нови публики и от други градове и чужбина, ще изведе Къща музей „Яворов“ на международната културна сцена.

Официалното откриване на Интерактивния екскурзовод в Къща музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан ще бъде на 24 ноември 2022 г. от 17:30 часа.
——————–
Посвещава се на 68-ата годишнина от създаването на Музея.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн