Община Стара Загора подписа меморандум за партньорство с Асоциацията на производителите на декоративни растения в България

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

IMG_1313IMG_1322Кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства организаторите и участниците в кръгла маса на тема „Зеленината в градовете – здраве, щастие, красота”. Тя се реализира по инициатива на Асоциация на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ).

„Добре сте дошли в Стара Загора. Поддържането на зелената система в нашия град е приоритет. Отворени сме към сътрудничество и залагаме на експертиза от различни специалисти. Целим да имаме прозрачен процес за вземане на решения по опазване и поддържане на зелената ни система. Каузата ни е да запазим зеления имидж на Стара Загора“, каза кметът Живко Тодоров.

„За мен е удоволствие и чест, че сме заедно тук и отваряме тази дискусия. Вашият град е за пример, защото се вижда надграждане, развитие и грижа, когато говорим за зелени площи. Вярвам, че и занапред това ще продължи. Тук е реализиран и проектът, който победи в конкурса „Зелени градове за устойчива Европа” за 2022 г. – Станционната градина, дело на ланд. арх. Корнелия Маторова“, а преди две години друг ваш парк също бе с номинация в същата инициатива – това говори красноречиво“, сподели с участниците в кръглата маса председателят на АПДРБ арх. Татяна Бояджиева.

В началото на събитието, което събра представители на Община Стара Загора, заедно с браншови организации, граждани и ученици от ПГСАГ „Любор Байер“, бе подписан меморандум за сътрудничество между местната администрация и Асоциацията. Страните се ангажират да работят в посока градовете да бъдат по-зелени и по-здравословни места за живеене и да насърчават здравето и благосъстоянието на гражданите. Приоритетите включват прилагане на „Стандарта за качество в производството и търговията на декоративни растения в България”, одобрен от МЗХ и European Nurserystock Association, информационни кампании, както и инициативи за засаждане и залесяване, увеличаване на зелените площи и други.

По време на събитието бяха представени детайли по проекта на ланд. арх. Маторова, който преобрази изцяло емблематичната Станционна градина, както и работата на АПДРБ в посока качествено озеленяване на градовете. Специалистите дадоха различни предложения за оптимизиране и подобряване на градската зелена среда.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн