Връчиха наградите “Анастасия Тошева” на съвременните будители на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони и още снимки >>>

IMG_0798IMG_0758На тържествена церемония в Културен център “Стара Загора” по повод Деня на будителите бяха връчени наградите “Анастасия Тошева” на Община Стара Загора и “Будител на Стара Загора” на Съюза на учените.

Плакетът “Анастасия Тошева” се дава за високи постижения в образователното дело през 2022 г. С него се удостояват дейци на науката и образованието, чиито постижения са принос за развитието на Стара Загора.

“Поздрав към Вас, дейци на науката и образованието! Благодаря на всички и най-вече на хората, които милеят за този град. Всички ние знаем каква отговорност са ни завещали първите будители. Благодаря Ви за това, което правите. Поклон!”, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Тя връчи наградата “Анастасия Тошева” на Здравко Личев – старши учител, преподавател по немски език в ГПЧЕ “Ромен Ролан”. Здравко Личев е основен преподавател в международната програма за DSD, допринася за успешната реализация на възпитаници на училището, които са сред най-високо оценените в страната на изпита за престижната немска диплома DSD.

С плакет “Анастасия Тошева” бе удостоена Росица Джиновска, старши учител по Български език и литература в Профилираната природо-математическа гимназия “Гео Милев”. Учениците, на които преподава, са първи по успех в областта и в ТОП-10 за страната на Националното външно оценяване в VII клас.

Колективът на Средно училище “Максим Горки” получи отличието заради успешната му работа и международен обмен. Училището е единствено в областта с интензивно обучение по китайски език.

Директорът на Детска градина № 23 “Кипарис” Мая Нейчева бе наградена за принос към духовно-нравственото възпитание на децата – инициатор и организатор е на събития с Църковното настоятелство на храм “Света Троица” в Стара Загора.

С плакет “Анастасия Тошева” се удостоява Мария Табанова, старши учител в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина “Иван Павлов”. Тя е организатор на дейностите по професионалните дисциплини в училището, водещ автор и съавтор при разработването на учебни и изпитни програми от национално значение.

Патриция Ахчиева, старши учител в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина “Иван Павлов”, също получи плакет “Анастасия Тошева”. От 2012 г. Патриция Ахчиева ръководи клуб “Руски театър и слово” и представя училището на национални поетични и театрални фестивали.

По повод Деня на народните будители се връчва и наградата “Будител на Стара Загора”, учредена от Съюза на учените – Стара Загора. Доц. д-р Васил Хаджиилиев – председател на Съюза, обяви наградите на отличените. Любимият старозагорски актьор д-р Нино Луканов, който има и сериозен принос като изследовател и теоретик на актьорското изкуство, получи признанието за цялостната си дейност в Стара Загора.

Втората награда е за проф. Иван Танев Иванов – с научни приноси в медицинската физика. От 2010 г. той е ръководител на Историческо дружество “Българска орда” към Читалище “Климент Охридски” – Стара Загора.

Третият награден е капитан Цветомир Василев, диригент на военния оркестър и военния Биг бенд на Втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора. Концертът на старозагорския военен биг бенд “Джазът между вчера и утре” бе избран за Музикално събитие на 2021 г. в категория “Джаз” от класацията на БНТ “Вечната музика”.

Тържествен завършек на празника бяха изпълненията на Военния духов оркестър с диригент капитан Цветомир Василев.

IMG_0816IMG_0865 (1)IMG_0903
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн