Зам.-кметът Иванка Сотирова: Нека сме добър пример за поколенията напред

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони и още снимки >>>

IMG_0583IMG_0630С тържествен общоградски ритуал по традиция днес бе отбелязан Деня на народните будители в Стара Загора. Честването тази година съвпада с век от първото празнуване на 1 ноември у нас, както и със 100-годишнината от кончината на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Методий. Денят започна с утреня в храм „Св. Теодор Тирон“, а малко по-късно бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан за отслужване на Божествена св. Литургия. След панихида на гроба на митрополит Методий литийно шествие се отправи към паметника му в едноименния парк в Стара Загора за общоградско поклонение пред живота и делото на дядо Методий.

„Честваме паметта на всички народни будители – знайни и незнайни. Възхваляваме техния подвиг и тяхното дело. Днес прекланяме глави пред живота и подвига на тези свидни чада на Майка България – започна словото си Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. – Честит и благословен празник на всички будители! На всички, които ревностно пазят своята история“, каза още Владиката. От името на Старозагорския епархийски съвет митрополит Киприан връчи най-високото отличие на Старозагорската митрополия – орден „Св. ап. Карп I-ва степен“, на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ с декан доц. д-р Ивайло Найденов за особени заслуги при съхранението на православното учение и изграждане на достойни свещенослужители и будители. Отличен с Благодарствена грамота за участие в двудневната програма за отбелязване на 100 години от кончината на Митрополит Методий бе младият пианист Арсений Ангелски от Държавното музикално училище в Битоля.

„Всички вие, които сте тук днес, сте народни будители, даряващи духовност, възпитаващи в знание поколенията. Особено днес, тук, пред впечатляващия паметник на Митрополит Методий, трябва да сме отговорни към съхраняването на паметта, за да развиваме бъдещето. Нека показваме на младите хора важните ценности в модерния ни свят. Нека градим с тях и за тях знание, духовност, да съграждаме България такава, каквато ни е завещана от предците ни. Днес имаме нужда от смирение, от повече разбирателство и последователност. Благодаря на всички съвременни будители, които всеки ден дават добрия си пример. Да пребъде Стара Загора, да пребъде България!“ – изрече пред събралото се гражданство зам.-кметът на общината Иванка Сотирова.

За будителското дело говориха Велизар Велев и Ема Станчева от Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора.

С поднасяне на венци и цветя от името на местни и държавни институции, политически и обществени организации и признателни граждани завърши ритуалът пред паметника на Митрополит Методий Кусев.

Празничната програма за Деня на народните будители продължи с литературно четене от 14.30 часа в пенсионерски клуб „Августа Траяна“ под мотото „1 ноември – низ от светли имена“ – гостува библиотека „Родина”. От 16.00 часа през централната пешеходна зона на Стара Загора ще премине дефиле на Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“, а след това от 17.00 часа в парк „Пети октомври“ ще започне и концерт на малките таланти.

От 17.30 часа във фоайето на Културен център „Стара Загора“ ще бъде представена изложба „Изследване на фрагмента & дизайн 37“ – дело на студенти от специалност ПОИИГД към Тракийския университет. От 18.00 часа ще бъдат обявени и наградени победителите в тазгодишното издание на Графичен форум за млади автори в изложбена зала „Байер“.

Кулминацията на празничните прояви е връчването на наградите „Анастасия Тошева“ за високи постижения в областта на науката и образованието в община Стара Загора и наградите на Съюза на учените. Началото е в 18.00 часа в залата на Културния център. Програмата включва и празничен концерт на Военния духов оркестър към Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора.

По повод 1 ноември Регионалният исторически музей работи без входна такса до 18.00 часа.

IMG_0756IMG_0546 - CopyIMG_0712IMG_0730
#gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн